Paikka, josta kirkkaalla säällä näkee kuudesosan koko Norjasta? Sää on kirkas ja siksi kohteena on nyt kylmän sodan kylmä paikka, jossa on varmasti ollut välillä aika kuumat tunnelmat. Tärkeintä tietysti on, että kohteeseen menevät mutkatiet aiheuttavat herkästi tarpeetonta kulutusta renkaiden sivuosille, mikäli ajotyyli ihan vahingossa lipsahtaa vähänkin dynaamisemmalle puolelle. Gaustatoppen valloitettiin tiettävästi ensimmäinen kerran 1810. Ajatus oli tehdä sinne hiihtokeskus ja suunnitelmia tehtiin, mutta toinen maailmansodan jälkeen siitä ja etenkin sen sisällöstä tulikin yksi NATOn suurimmista sotasalaisuuksista. Lopulta maailma muuttui ja Gaustatoppenista lopulta tuli hiihtokeskus, mutta vähän erilainen. Tai siis aika perustavalla tavalla erilainen. Rinteillä ei nimittäin ole hissejä - mutta vuoren sisällä on. Turistit pääsevät kilometrin korkeudessa junalla vuoren keskipisteeseen, josta sitten erittäin jyrkällä funikulaarilla eli eräänlaisella junamaisella hissillä noustaan huipulle parin kilometrin korkeuteen. Sieltä voi sitten lasketella tai vaellella alas laaksoon. Tai jos on vähän kovemman kuntoilun tarpeessa, niin hiihtää tai vaeltaa ylös ja menee sitten konevoimalla alas. Tai oikein kovakuntoiset nousevat omatoimisesti ylös, nauttivat huipulla vastapaistetut vohvelit ja menevät sitten omatoimisesti takaisin alas. | Norja 2024:
|
Gaustatoppenin huippu. Tuosta merkitystä aukosta tullaan ulos. Ja mennään sisälle, jos haluaa kulkea vuoren sisällä kulkevalla funikulaarilla.
Vuoren keskeltä syöksyy ylös jyrkässä kulmassa funikulaari. Leveyttä jopa hieman yli metrin eli mukavan väljästi kaksi rinnakkain istuu
Ylhäällä on vielä kävelymatkaa ulos - alueella on yhä huomaamattomia, lukittuja tiloja ilman kylttejä.
Vuorenrinteen pinta koostuu kivistä, jotka eivät oikein kelpaa hiekoitukseen, saati hiekkalaatikkoon.
Toisaalta tietysti olisi kätevää, että yksi hiekanjyvänen riittäisi täyttämään hiekkalaatikon eivätkä lapset hirveästi heittäisi hiekkaa toistensa päälle.
Maisemaoppaasta näkee kätevästi, mitä näkee. Siitä taannoin näki myös sen, mitä ei nähnyt, koska oli ihan pilvessä. Vuori siis, ei katsoja.
Sellainen astetta upeampi picnik-paikka. Ylhäällä on kahvila, jonka vohvelit ovat legendaarisia. Niitä sai gluteenittomanakin! Ja kaikenlaista muutakin saa, mutta vohvelit ovat siellä "se juttu".
Mukava ajatella, että joka suuntaan on kilometri vuorikalliota. Jos jotain sattuisi, kukaan ei tulisi hakemaan...
Historiaa
Historiaa on aiemmin kerrottu tässä jutussa. NATOn tukikohdasta edes naapurikylän asukkaat eivät tienneet mitään. Sitä ei ollut olemassa, vaikka se oli käytössä useita vuosikymmeniä. Tämä kohde oli kylmän sodan suurimpia salaisuuksia. Ihan kirjaimellisestikin.
Elokuvaversiossa (ja haaveissa?) salainen toiminta varmaan näyttäisi tältä? Seuraavassa hetkessä paikalla olisi James Bond? |
Matkan varrella
Kun silta on hyvä, niin tehdään pari samanlaista pikkuista jättisiltaa siihen viereen! Vain Norjassa...
Laajakulmalinssi liioittelee tilaa, mutta kun ei vauhdissakaan osunut, niin lähellä ei ole mukana. Tämä kohtaaminen näkyy myös tällä videolla.
Omaa aikaa juhannuksena 2024
- Jos jättimäinen silta on hyvä, tehdään siihen viereen pari lisää - eihän se rahasta ole kiinni.
- Jos kuorma-auto tulee serpentiiniin vähän liian lujaa eikä mahdu kääntymään omalla puolellaan edes levennetyssä serpentiinimutkassa, se ei se haittaa, jos vastaan tulee vain moottoripyörä - kyllä se aina mahtuu. Laajakulmalinssi saa tilan näyttämään suuremmalta.
- Norjalaiset käsitykset valtatiestä ovat luovia - mikä tahansa polku- tai sivukatu kelpaa tarvittaessa nimetyksi valtatieksi. Esimerkiksi valtatie 32 kulkee Skienin kaupungin läpi pitkin varsin kapeita rännejä.
- NATOn salainen tukikohta kahden kilometrin korkeudessa on edelleen paikoillaan, mutta on nyt vähemmän salainen hiihto- ja turistikeskus. Näkyvyys on noin 100 kilometriä joka suuntaan, sieltä itse asiassa näkee 1/6 koko Norjasta. Huipulle noustaan vuoren keskellä erittäin jyrkässä kulmassa nousevalla funikulaarilla eli siksei NATO-aikana siellä näkynyt liikettä.
- Natsien valloittamasta ydin(ase)tutkimuskeskuksesta ei ole paljon jäljellä. Siihen vaikuttaa aika paljon se, että se räjäytettiin 1943.
- Hyvää juhannusta kaikille! Täällä sitä ei juhlita. Toisaalta ehkä saisin hyvinkin seuraa, jos pystyttäisin yöpaikaksi valikoituneen, tutun vuoristohotellin pihalle kunnon kokon.
(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )
Huippu juttu ja huippu kuvat!
VastaaPoista