keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Luonnonkiiltoa Mobilisti Jamb-O-Reessa

Mobilisti Jamb-O-Ree järjestettiin taas Lahessa (kirjoitettu paikallisten mukaan ihan oikein), Ace Cornerilla. 

<SARKASMI>Sää suosi, sillä sadehan antoi näppärästi kaikkiin autoihin upean luonnollisen wet-look -kiillon. Valitettavasti se ei taida olla oikein muodissa, sillä osanotto oli vaatimattomampaa kuin auringonpaisteisilla kerroilla on ollut. Eikä kenellekään varmaan tullut edes hiki. Mutta tunnelma oli silti hyvä. 

Aurinko alkoi paistaa tapahtuman loppuessa, toivottavasti se ei haalistanut maalipintoja...  </SARKASMI>

No, tässä kuitenkin joitakin paikalla olleita kulkineita.

Palkinnonsaajista ei ole tietoa, mutta Jamb-O-Reessa myönnetään seuraavat arvot:
Pussihousu (Tapahtuman vanhin ajoneuvo)
Rodiraggari (Pahiten häväisty ajoneuvo)
Herranlahja (Nuorin omalla ajoneuvollaan saapunut harrastaja)
Potkuripää (Mielikuvituksellisin keksintö)
Jäävuoripalkinto (Suurin hiilijalanjälki / polttoianeen kulutus)











Intercooler Turbo
Works
We offer the ultimate works
to those who really appreciate permormance
Keep on moving
Suzuki









Nappisilmät



Joskus tällainen kaksikko taksitolpalla oli hyvin yleinen näky










 ________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

maanantai 2. syyskuuta 2024

Ajokuntoinen Amazon ja muita kahden Keski-Suomen automuseon ihmeitä

 

Ehkei ajokuntoinen Volvo Amazon kuulosta kovin ihmeelliseltä asialta, mutta kyllä se on. Nimittäin Keski-Suomen tieliikennemuseossa on Amazon, joka on mennyt vähän ruttuun, mutta liikkuu yhä. Itse asiassa ei vähän ruttuun vaan ihan hiton ruttuun. Se on elokuvaa varten ihan tarkoituksella rutattu, ja oikein huolella ja suunnitellusti. 

Tässä kerralla kaksi vinkkiä ajelulle, ja sopivat itse asiassa hyvin samallekin ajelulle. Molemmat museot ovat varmimmin auki ryhmille sovittuina ajankohtina - eli eikun pienelläkin porukalla sopimaan ajat ja sitten liikkeelle - on taatusti hyvä päiväretki.

Museot merkattu keltaisella, ja
suositeltava reittisuunta etelästä tultaessa

Keski-Suomen hyvä puoli on siinä että se on keskellä Suomea. Paitsi ettei ole. Keskellä manner-Suomea on nimittäin Puolanka. Mutta Puolangalla ei ole automuseoita eli kannattaa mieluummin mennä näihin. 


Keski-Suomen tieliikennemuseo

Ei voi sanoa automuseo, kun museon valikoima alkaa ajasta ennen autoja. Keski-Suomen tieliikennemuseon valikoima alkaa tsaarin ajoista ja päätyy niiden viihteellisimpään muotoon eli elokuvakäyttöön. Museon perustaja ja primus motor Risto Höylä on nimittäin järjestänyt tai jopa tehnyt vanhoja autoja moniin elokuviin (ainakin 30!). Otsikossakin mainittu Amazon on tehty kolariautoksi (todellakin tehty, ei perinteisesti kolaroitu) Vääpeli Körmy - taisteluni -elokuvaan. Tätä ei pidä sotkea yhteen saksalaiseen sotilaaseen, joka kirjoitti myös Taisteluni -nimisen kirjan ja käski kehittää Kansanauton. Ensin mainittu Taisteluni on viihdettä, jälkimmäinen ei. Tai onhan tämä jälkimmäinenkin kirjailija moneen viihde-elokuvaan kelvannut hyvin. 

Tiesitkö, että ensimmäisissä täysperävaunuissa oli kuljettaja? Tai oikeammin jarrumies. Maansiirtohommatkin olivat vähän työläämpiä ennen. Ja mieti, kuinka 1:1 -kokoinen hitsaamalla tehty norsu voi liikkua. Tai miten äärimmäisen nerokas polkupyörä voi olla ihan mahdoton ajettava. Tsaarikin on jättänyt jälkensä tähän museoon! Museossa kannattaa ehdottomasti ottaa opastus - yksinään museon kiertää vartissa, oppaan kanssa ymmärtää elämästä tunnin tai parin jälkeen enemmän! Kelpaa sitä sitten jotain iltaa istuessa olla viisas kavereille!

Yhteystiedot:
Museotie 18
41920 Kintaus
puh. Risto Höylä, 040 571 76 80
Jorma Piiroinen, 040 592 65 72






1:1 -kokoisia hitsattuja eläimiä - ja norsujen jalat liikkuvat uskomattomalla idealla!


Pekka Höylä on sellainen joka paikan höylä, joka kuuluu siihen sakkiin, joka tekee mitä haluaa


Tsaari lahjoitti nämä Valamon luostarille aikoinaan


Koska viimeksi näitkään Erkkolan liikenteessä?


Hevosvetoinen bussi Jämsä-Jyväskylä -linjalla. Matkaa 60 kilometriä, hevoset vaihdettana kuuden kilometrin välein. Matka kesti. Ei ehkä vaikeaa arvata, että kunhan saatiin hiukan paremmat tiet ja moottoroidut bussit, niin kilpailukyky oli hevospelillä vähän heikko.


Vuonna 1807 tieverkko oli suppeanpuoleinen - eikä rajoistakaan ollut niin tarkkaa 















Pikkuisen vahaa Volvo Amazonin pintaan ja on kuin uusi? Tällä autolla oikeasti voi ajaa ja Vääpeli Körmy - taisteluni -elokuvassa sillä sujuvasti ajetaankin


Maestro itse tekosensa äärellä





Nerokas keksintö: Keskellä pyörää on suuri vauhtipyörä. Alamäessä kun polkee ja vauhtipyörään tulee kierroksia, niin vauhtipyörä vääntövoimallaan vie pyörän ylämäkeen vaivatta. Tosin pyörä on täysin mahdoton ajettava, ja jokainen, joka tuntee hyrrävoimat, ymmärtää hetken mietittyään että miksi...


Muovipyörä Itera - näppärän kevyt ja hutera kaikissa tilanteissa


Runkoputken alla ei ole pieni pumppu vaan paristokotelo, jonka ansiosta valot päällä paikoillaankin. Mutta varsinainen jippo onkin takanavassa - siinä ei ole rumpujarru vaan dynamo!


Vähän erilainen kytkin

Classic Garage


Vähemmän yllättävästi tässä tallissa on esillä klassikkokulkupelejä, kahdella ja neljällä pyörällä. Neljällä pyörällä kulkevat ovat amerikkalaisia unelmia, jotka joillekin ovat käyneet toteen, mutta kaksipyöräisissä ollaan lähempänä entisaikojen suomalaista ajoneuvohistoriaa. Parasta kuitenkin on täälläkin ostaa opastettu esitys ja kuulla mitä uskomattomampia tarinoita kulkupeleistä. Itse kiertämällähän tämänkin automuseon kaikkine saleineen kiertää vartissa ja toteaa, että "hienoja olivat", mutta opastuksen kanssa lentää tunti tai pari siivillä ja reaktio on "Wau!". Noiden kahden lausunnon ero on muuten enemmän kuin kymmenen kirjainta... 

Museossa riittää muutakin ihmettelemistä, sillä esillä on vaikka mitä!

Yhteystiedot:
Teollisuuskatu 7, 42100 Jämsä
velimatti.makinen61@gmail.com












Aikanaan kaksijakoisesta ikkunasta ei tykätty, niitä jopa vaihdettiin seuraavan vuosimallin yhtenäiseen lasiin. Nyt nuo kaksiosaiset versiot ovat halutuimmasta päästä...





















Auton merkki? No tietenkin Shelby.

Pihallakin voi olla nähtävää - nimittäin vierailijoiden harrastepelejä 







Motoristienkin suosiossa. 


Ota oma porukkasi ja menkää näihin museoihin, niin tiedätte, mistä muut puhuvat tai parhaassa tapauksessa voitte guruina vinkata muille ajelukohteita!

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )