Haluatko mennä hyppäämään mäkeä ja katkaisemaan vähintään kätesi? Mene Lillehammeriin! Muitakin syitä kyllä on. Lillehammerissa on tämän blogin maailmassa käyty monesti ennenkin, mutta yhä on kohteita vinkeiksi. Aiemmin on ollut vinkkejä esim. tässä, tässä ja tässä. Tämän 2023-juttusarjan edellisessä osassa kannustettiin lukijoitakin painumaan Helvettiin (norjaksi Helvete) siinä samalla kun ajelee taivaisiin. Nyt ollaan tekniikan ihmeiden ympärillä, mutta norjalaisten villapaitojen valmistamisteknologiaa ei lukijan suureksi yllätykseksi sivuta, vaikka juuri siitä lukija tietysti olisi halunnut lukea, ellei pitsin nypläämisestä ole juttua tarjolla. Luettele kymmenen norjalaista automerkkiä Otsikko saattaa olla juuri Sinulle aavistuksen haasteellinen vastattava, mutta ihan kaikki muut lukijat siihen osaavat vastata. Mikäli et osannut vastata, poliisi tulee ensi yönä hakemaan joko ajokorttisi tai kaikki norjalaiset autosi pois. Tämän ammottavan aukon elämän perustiedoissa voi paikata Lillehammerissa menemällä Tiemuseoon. Jep, äärimmäisen houkutteleva ja seksikäs nimi! Norsk vegmuseum. Virallisen tiedon mukaan se "vastaa Norjan valtiollisen tienrakentamisen kulttuurimuistoista". Tämä riehakas nimi ja valloittava tehtävänkuva ei ollut aiemmin saanut poikkeamaan tähän museoon - vaikka moni norjalainen tuttu oli sanonut, että kannattaa. Ja todellakin kannattaa, kuten nyt käy ilmi.Kyseinen museo koostuu useista isoista rakennuksista hienolla paikalla. Ensimmäinen halli on upea, iso automuseo, jossa on todellakin nähtävää, sillä norjalainen näkökulma on oikeasti kiinnostava. Jos siis lukija on yhtään kiinnostunut autoista. Mikäli edelleen se ykkösasia on, että kuinka neulotaan norjalainen villapaita, niin tämä blogi ei siihen vastausta anna. Jos edellinen automuseojuttu Ruotsin puolelta kertoi, mitä kaikkea rahalla saa, niin tämä kertoo vuoristoisesta Norjan maasta ja kansasta autojen avulla. Ja mitä rahaan tulee, niin siinä ei ole säästelty museota perustettaessa ja rakennettaessa. Autonvalmistusta on Norjassa riittänyt jo autoilun aamunkoiton aikaan, ja jopa sähkövempeleitä on silloinkin tehty polttomoottoristen ohella. | Norja 2023:
|
Tempo -sähkömoottoripyörä 1942. Huippunopeus järisyttävät 27 km/h ja toimintasäde nätisti ajamalla 50-55- kilometriä.
Tähän aikaan kilpailtiin, kenen valmistama auto kestää - näitä näkee muuallakin kuin museossa. Kuinkakohan moni vuosimallin 2023 auto on käytössä
Ja jatkuu. Tämä tunneli vuoren sisälle on tehty vain museokäyttöön esittelemään, kuinka tunneleita on vuorten sisään tavattu eri aikoina tehdä.
Norsk Motorhistorisk Museum
Stangen Moottorimuseossa on syvällinen saksalaisen järjestyksen henki (omistaja puhuukin norjan ohella saksaa kuin saksalainen). Stangen museo on hieman strange. Käy nopeasti ilmi, että moottorihistoria tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä traktoreita. 120 traktoria on merkeittäin aakkosjärjestyksessä, eikä niiden ulkoasua pääsääntöisesti ole kohennettu sen jälkeen, kun ne on hylätty käytöstä pois. Sama koski muutakin kalustoa museossa, kuten Volvo 164:ää ja Rolls Roycea. Ehdoton paikka traktorifaneille, muille ehkä ei ihan ehdoton. Kaikkiaan esillä on noin 400 ajoneuvoa ja konetta, eli mistään ihan pienestä kokoelmasta ei ole kyse. Halli on kenkälusikalla täyteen sovitettu rautaa.Olymialaisista ulkomaalaiset Lillehammerin tuntevat.
Olympialaisten mäkihyppytulokset eivät suomalaisia kiinnosta.
Lelukauppaketjun symbolina pitäisi olla nallen sijasta keltainen sukellusvene - tietäjät tietävät miksi...
- Tiemuseo Norjassa - muun muassa upea automuseo
- Ivars Bilmuseum
- Jari-Matta Latvalan yksityinen rallimuseo
- Perniön automuseo
- Ruotsin suurin automuseo
- Suomen suurin automuseo Myllyn vanhat autot
- Yö automuseossa Vol. II
- Vaasa - merta ja autoja
Turun Automuseo - erikoisuuksien aarreaitta
MOMU Mootorispordi Muuseum - Viron upein museo?
Yö automuseossa
- Kohteita kesällä ja kesää odotellessa...
- Moottoripyöriä automuseossa
Omaa aikaa Lillehammerissa
Lillehammerhan on hra Oma Ajan toinen kotikaupunki, jonne saavuttiin Hamarista, joka puolestaan on hra Oma Ajan toinen kotikaupunki. Yksi Lillehammer-päivistä ei ollut ajelupäivä, vaan hra Oma Aika kävi vain katsomassa paria kiinnostavaa kohdetta. Meni siihen silti tankillinen bensaa. Koneen edellispäivän keittämiseen liittyen BMW-legenda Myllymaan Repa kertoi, että K75:ssä on sama flektimoottori kuin Taunuksessa, eli ei kannata tilata BMWltä - jos siis flektin moottori olisi rikki.
Tiemuseosta löytyi autojen lisäksi myös muun muassa Honda CX 500 ja polkupyöriä, joista yksi oli täsmälleen samanlainen kuin se, jonka Hra Oma Aika oli nuorena poikana ostanut. Se on kummallista, miten vanhoja oman ikäiset pyörät ja ihmiset ovat! Vastahan sitä olimme ihan teinejä... ja se fiilis uudesta pyörästä on yhä kirkkaana mielessä. Eihän se nyt vielä mikään vanha voi olla!
Lillehammerissa oli ilo asua motoristikaverin kotona ja nähdä vähän norjalaista arkea.
Ajokorttia ei vieläkään Norjan poliisi ilmoittanut ottavansa parempaan talteen - pidetään lukijaa jännityksessä...
Täsmälleen tällaisen pyörän hra Oma Aika osti vuonna 1978- Pyörä on edelleen täysin kunnossa. Toisin kuin polkija.
Joku omituisen tarkkamuistinen lukija saattaa muistaa, mitä ruokavalio-ongelmasta tuli kerrottua tässä jutussa, kun reissu tuli Norjan puolelle eli Egonissa tuli syötyä Blackened Chicken -annos. Mainittu Egon-ravintolaketju on Lillehammerissakin. Ja mainitusta syystä johtuen tämä Blackened Chicken -annos tuli sitten syötyä Lillehammerissakin... joka ikinen päivä.
Seuraavassa osassa koneen kuumeneminen hitaassa ajossakaan ei tule olemaan ongelma, sillä moottorissa tulee olemaan ulkoinen vesijäähdytys. Seuraavassa osassa nimittäin siirrytään Norjan kauneimmaksi sanottuun kaupunkiin eli Ålesundiin ja luvassa oli jatkuvaa vesisadetta seuraavat neljä päivää - mikäs sen hauskempaa? No aika monikin asia. Lisäksi ajamme taas kerran Trollstigenin, mutta tällä kertaa sadepilven sisässä. Mikäs sen nautinnollisempaa, kuin ajaa Peikonpolkua näkemättä eteensä, saati maisemia! No aika monikin asia, mutta eräälle naiselle piti sieltä hakea aito Norjan trolli. Useimmat lukijat ymmärtävät motiivin hyvin. Kun trolli on viety, paikannimi onkin luultavasti jatkossa vain Stigen.
(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )