Miten valtioiden rajat määritellään? Norjan rajat ainakin on tehty aina siihen kohtaan, jossa maahantulija saa Wau!-elämyksen ja maastapoistuja kokee pettymyksen. Raja on nimittäin pistetty kaikkialla siihen kohtaan, jossa maisemat muuttuvat. Aikojen alussa norjalaiset ovat taatusti saaneet valita maansa ekana. Ruotsin puolella voi tulla pettymystä muutenkin kuin maisemien heikentyessä, vaikka maa on sinällään hieno. "Folkhemmet" ja "trygghet" ovat nykyään ilmeisesti muistoja vaaleanpunaisten yksisarvisten ajasta. Jopa niinkin syrjässä kuin Östersundissa varoitellaan jopa laadukkaan hotellin omalla pihalla, että autoja ja niiden sisältöjä varastellaan. Ja aika vauhdikkaalta ja vähemmän perinteiseltä ruotsalaiselta kansankotitunnelmalta meno kaupungillakin tuntui. Sinällään Östersund on kiva pikkukaupunki. Se on itse asiassa koko Jämtlandin hienoin, upein, kaunein ja paras kaupunki. Kaiken muun lisäksi se on koko Jämtlandin maakunnan ainoa kaupunki. Koska Jämtlandissa ei aikoinaan ollut mitään, Kustaa-kurko perusti sinne Östersundin. Sittenhän Jämtlandissa oli jotain. Kätevää! Tosin ei siellä ollut juurikaan väkeä, joka kaupunkiin olisi muuttanut. Paljon myöhemmin Östersundiin tehtiin rautatie ja sen mukana sinne oli helppo muuttaa enemmänkin porukkaa. Kustaa oli muuten järjestysnumeroltaan kolmas eli ajankohta osuu 1700-luvun loppuun. Kustaan muita harrastuksia olivat perinteiset kuninkaiden harrastukset eli kulttuuri ja sotiminen. | Kaikki julkaistut osat:
|
Vastavetona Tanska(-Norja) perusti Reykjavikin Islantiin. Aika rankka vastaisku! Älkää kysykö, miten se auttoi asiaa - vain kuninkaat ymmärtävät tällaiset asiat. Eihän sitä muuten ylikomis- eikun kuninkaaksi pääsisikään. Ja lukijakunnassamme on tiettävästi vain yksi Kuningas. Tämä kuningas ei muuten ole Elvis, vaikka Elvis lavastettuaan kuolemansa muutti parturiksi Norjan Førdeen. Sinne kun ei kukaan turisti eksy ja salaisuus säilyy.
Joka tapauksessa jämtlandilaiset eli jämtarit olivat ovelia ja tullit kierrettiin ja kauppa kävi. Taxfree-kauppaa käytiin norjalaisten kanssa jo aikoinaan Östersundista ja Kustaan määräyksistä huolimatta huolimatta. Yhä edelleen se on kauppakaupunki, siellä tehdään kauppaa 30 % enemmän kuin väkiluku antaisi olettaa. Alueen tunnuslause on tänäkin päivänä, että "bällt du luur" eli onnistuitkos huijaamaan? Siinä missä norjalaiset kaupungit ovat maaston takia tiiviitä, Östersundissa on väljää - ja tietenkin Norjaan verrattuna tasaista.
Stiklestadista Östersundiin kuvina
Ruotsissa on idealistisemman politiikan jälkeen otettu suunta realistisempaa maailmaan?
"Portille pysäköityjen polkupyörien ja potkulautojen yli ajetaan".
(Ruotsalaista kielihuumoria, yleensä lukisi överföras eli siirretään, kun överköras tarkoittaa yliajetaan.)
Östersundista Uumajaan
Uumajasta Kemiin
Tälle Kukkolankosken vankalle laiturille saavat mennä vain lisensoidut kalastajat. Varmaan ne samat pilkkijät, jotka talvisin pystyvät kulkemaan millin ohuella jäällä...
Hra Oma Ajan mukaan kuvan potkuri asennettiin kuvan veneeseen. Ilmeisesti potkurissa oli voimaa, koska vesillelaskun jälkeen venettä ei enää nähty.
Kemistä Kajaaniin
Omaa Aikaa ja ongelmia
Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Tämän blogin tapauksessa hyvä alkaa ja päättyy usein Norjan rajalla.
Omaa aikaa Stiklestadista Östersundiin
Lähdön hetkellä Stiklestadin kirkonkellot soivat jotenkin pahaenteisesti, tai vähintäänkin surumielisesti. Toislaalta, tuskin ne usein iloisestikaan soivat, paitsi Maranellossa Ferrarin voittaessa, ja sielläkin taitavat lukinseitit jo vallata kellot. Sää oli kuitenkin upea ja Ruotsiin mentäisiin pikkutietä - varmastikaan ei harmittaisi. Mutta niin vain Wolfgangista meni sulake sillä hetkellä, kun käännyimme tälle pois Norjasta vievälle pikkutielle. Wolfgangkin vastusti Norjasta poistumista.
Östersund. Herra Oma Aika totesi levottomasta kaupungista, että "ei ole toinen kotikaupunkini". Oli ensimmäinen kerta tämän lomakuukauden aikana. Siellä oli myös iloisemman oloista elämää eli iso musiikkitapahtuma ja ydinkeskusta oli suljettu - ilman lippuja jäi näkemättä, että millainen tapahtuma se olisi ollut.
Omaa aikaa Östersundista Uumajaan
Uumajaan mennessä päätettiin välttää umpitylsää tietä ja ajettiin sen sijaan perustylsää tietä. Tylsyyttä torjuivat moottoripyörät järjestämällä ohjelmaa. Dolly alkoi pätkiä matkalla - virta katkeili kokonaan toisinaan pariksi sekunniksi kerrallaan ajon aikana, ja yleensä aina ohitustilanteessa tai liikenneympyrässä tai muualla varsin sopimattomissa tilanteissa. Hondissahan ei voinut olla ongelmia... No, Wolfgangista puolestaan paloi tietenkin kesken matkan taas sulake, ja palaneen tilalle laitettu uusi sulake paloi viisi metriä myöhemmin, mutta sitä seuraava kesti Uumajaan asti.
Netin kautta tuli paljon vinkkejä Dollyn mahdollisesta viasta, mutta korjaaminen ei omin taidoin onnistunut. Ymmärsimme kyllä, että kaikkien sähköjen hetkittäinen katoaminen voi käytännössä johtua vain akun johdoista, virtalukosta tai pääsulakkeesta. Akun johtojen kiristäminen ei auttanut eikä oikein mitään näkyvää syytä näkynyt. Vika ei tietenkään edes suostunut esiintymään silloin kun sitä yritti saada esiin. Lauantaina ei apua Uumajasta löytynyt, mutta muutoin Uumaja oli miellyttävä kaupunki. Suunniteltiin matkan keskeyttämistä, mutta laivalla ei ollut tilaa, oli jokin erikoisvuoro. Niinpä piti lähteä yrittämään eteenpäin.
Omaa aikaa Uumajasta Kemiin
Oli siis pakko jatkaa ajaen kohti Kemiä. Dollyn ongelmat jatkuivat. Isoa tietä mentiin, bensa välillä pakoputkessa paukkuen ja meno ohituksissa kesken kaiken hyytyen. On aika kiusallista, kun kaikki virrat katoavat väärässä tilanteessa ja palaavat vasta hetken kuluttua.
Kemistä Kajaaniin
Dollyyn ei tullut aamulla virtaa lainkaan. Tähänkö matka lopulta tyssäsi? Stongan raju heilautus toi virrat ja samalla selvisi vian sijainti. Virtalukossa oli jotain vikaa. Virtojen palattua ajettiin pienempiä teitä kohti Kajaania, jossa on lähin VVM:n oma erikoishuolto.
Viimeiset porotkin tällä reissulla nähtiin - niitähän ei voi olla näkemättä noilla kulmilla. Yhdet nähtiin todella läheltä, kun tulivat yllättäen tielle. Hätäjarrutus ja väistöliike esti kuitenkin kolarin. Ainoa stoppi tehtiin Pudasjärven kirkolla, mutta sehän oli tietenkin kiinni.
(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )
Se on totta, Norja on tosiaan käsittämättömän kaunis maa. Itse olen toistaiseksi muutamaan kertaan käynyt vain pohjoisessa Norjassa, mutta maa kiinnostaisi kyllä laajemmminkin. Ja kyllä nuo Ruotsinkin maisemat ihan mieluisilta näyttävät. Kemin kirkko tosiaan on kauneimpia Suomessa, jotenkaan en ikinä ole saattunut kuitenkaan paikalle kirkon aukioloaikaan.
VastaaPoistaNyt oli jo hyvää tuuriakin matkassa kun molemmat sähkövikaiset pyörät saatiin kuitenkin ajamalla rintamalinjojen takaa ei kenenkään maan yli (Ruotsi) omalla puolelle.
VastaaPoistaMiten Viiviä ei juuri näy ja pikku äksätkin jääny pois 😮
VastaaPoistaViivi jäi kevättalvella pois blogin tekijöistä.
PoistaMihin Viivi katosi?
PoistaEron myötä blogista ainoat lukemisen arvoiset jutut loppuivat. Mene Beni välillä johonkin muualle kuin norjaan niin saat muuta ajateltavaa ja sisältöä elämääsi.
VastaaPoistaKyllä minä Norjaan meinaan mennä ja elämässä on runsaasti sisältöä kotimaassakin, mutta jos blogi ei kiinnosta, niin kannattaa lukijan mennä muiden blogien pariin eikä käyttää täällä aikaansa... 😃
PoistaNorja on riittävän exoottinen maa, joka onneksi on riittävän lähellä ❤️😉
VastaaPoistaTeillä ilmeisesti käymättä Piteåjoen huikein koski Storforsen, suosittelen lämpimästi tutustumaan, Älvsbynissä mainos (Vidselissä se koski) siitä ja aikoinaan kaverin lanssa tuumattiin no käydään kattomassa, eihän sitä tiedä millainen se on...kannatti mennä useasti olen sen kuohuja käynyt sen ekan kerran jälkeen kuvaavamassa
VastaaPoistaItse asiassa, jo vuosia aiemmin - on kyllä mahtava:
Poistahttps://www.vanhamoto.net/2019/01/euroopan-suurin-koski-suomen-kuningas.html