Mutta nyt mennään jälleen kerran Lillehammeriin, jossa on isojakin juttuja. Eipä puhuta olympialaisista kuitenkaan tällä kertaa. Aiemmin puhuttiin niistä riittävästi - olympialaisethan äännetään norjaksi talviolympialaiset. Talviolympialaiset puolestaan äännetään norjaksi hiihto. Olympialaisia ei missään tapauksessa äännetä norjaksi esimerkiksi jääkiekko. Mutta Lillehammerin
Lillehammer kaupunkina itse asiassa rakennettiin Hammerin maatilalle, kun siihen saatiin kätevästi päätös, kun oikea mies meni sitä paksun lompakkonsa kanssa pyytämään. Niinpä 50-hengen pieni kyläyhteisö muuttui kahdessa vuodessa valtaisaksi 340 asukkaan suurkaupungiksi! Maatilan päärakennus on yhä kaupungissa, ihan siinä kirkon vieressä. Hammerin tilanhan muistamme kaikki, ainakin jos olemme olleet siellä legendaarisilla isoilla markkinoilla! Niistähän kertoo Håkon Håkonsonin saaga ja pergamenttikirje vuodelta 1390 - pidettiin legendaarisia markkinoita "Lithlæ Hamars kirku gardessa". Nykykielellä varmaan jo uutisoitaisiin, että "täällä vietettiin eeppisiä markkinoita, katso kuvat". Mutta kuvia ei ole. Semmoinen iso juttu se. Sitten vasta oikein isosta jutusta Pikku Hamarissa puhutaankin. Hammerin tilalle saapuivat myös birkebeinerit Torstein Skjevla ja Skjervald Skrukka kuninkaan pojan Håkonin kanssa jouluna 1205, ennen kuin he lähtivät vuoren yli Østerdaleniin. Tästä tapahtumasta syntyi myöhemmin jokaisen lukijamme tuntema ja suosittu Birkebeinerrennet, joka järjestetään joka vuosi maaliskuussa Renan ja Lillehammerin välillä. | Kaikki julkaistut osat:
|
Kaikki tiet vievät Lillehammeriin
Kaikki tiet vievät Lillehammeriin, tai ainakin tärkeät. Ikiaikainen reitti Oslon suunnasta Trondheimiin eli entiseen Nidarosiin menee nimittäin siitä. No, nyt tosin mennään Stiklestadista Lillehammeriin.
Harmaatkin reittiehdotukset ovat tuttuja reittejä, vaikka nyt edetään sinistä reittiä. Etenkin tuo itäisin reitti eli Rørosin kautta on suositeltava.
Keräiletkö rakennuksia takapihallesi?
Oletko Sinäkin ajatellut keräillä vanhoja taloja takapihallesi? Se on mukava harrastus. Voithan vaikka vaihdella talojasi toisten keräijöiden kanssa ja hankkia harvinaisuuksia. Sittenhän olet kuin kaikkien tuntema Anders! Kuten kaikki hyvin muistamme ja ihmetyksellä vieressä seisoimme ja katselimme, niin Anders Sandvig alkoi 1800-luvun lopulla keräillä vanhoja rakennuksia takapihalleen. Kun takapihan rakennuskokoelma oli kasvanut suureksi (voiko rakennuskokoelma edes olla pieni?), päätti kaupunki 1901 ostaa tuon kokoelman ja niin syntyi Maihaugen. Maihaugenin virallinen nimi on muuten yhä Sandvigske Samlinger eli Sandvigin kokoelma.
Maihaugenista voisi kertoa vaikka mitä jännää tarinaa. Ihmeellisin rakennus on Garmosta tuotu Stavkirke eli sauvakirkko eli piirukirkko vuodelta 1200. Koska senkin puuosat on uusittu satojen vuosien aikana moneen kertaan, voi tietysti kysyä, onko se Theseuksen laiva? Koska lukijalla ei ole aavistustakaan, mikä on Theseuksen laiva, saati miten se liittyy ikivanhaan kirkkoon, ja koska lukijaa ei oikeastaan asia edes kiinnosta pätkän vertaa, niin jätetään talojen historiat väliin. Todetaan vain, että se on sympaattinen paikka viettää päivää, elää suurin piirtein 1200-1900-lukua. Siitä kerrottiin aiemmin tässä jutussa.
Ja tässä kohtaa tarinaa olet jo unohtanut, mikä sen Norjan suurimman järven nimi olikaan ja tässä vaiheessa menet taas jutun alkuun katsoman sitä. Ja huomenna et muista sitä kuitenkaan.
Omaa aikaa Lillehammerissa
Stiklestadista lähdimme liikkeelle aamuvarhain, suuntana jälleen kerran Lillehammer. Lähdössä oli +12 ja kosteaa utua/pilveä, lopussa oli +26 ja aurinkoa. Välissä ylitettiin yksi vuoristo, upea päivä jälleen kerran.
Tuli muuten mieleen, että kun Norjassa ei eläimiä pidetä aitauksissa vaan saattavat olla missä vain, eli kaikki mahdolliset eläimet ovat usein esim. mutkan takana keskellä tietä, niin mitenköhän eläintarhoissa esim. leijonat, ovatko nekään aitauksissa... ruokinta ei tietenkään ole ongelma, jos yleisöä käy riittävästi?
Lillehammer on niitä kaupunkeja, joihin mielellään menee uudelleen ja uudelleen. Aivan ihastuttava ja tunnelmaa löytyy. On kävelykatu, ravintoloita, ihmisiä ja nähtävää. Tuntuu, että norjalaiset itse lomailevat siellä, sillä kaikissa hotellin parkkipaikalla olevissa autoissa näytti äkkiseltään oleva Norja-kilvet, aivan kuten edellistenkin vierailujen aikaan.
Lillehammer on kuulemma Hra Oma Ajan toinen kotikaupunki, mutta kuten lukijat tietävät, hän ilmoittaa jokaisessa Norjan kaupungissa, että se on hänen toinen kotikaupunkinsa. Kummallisesti hän silti tiesi oikein Lillehammerista polkuja, jotka veivät sinne, minne hän niiden väittikin menevän. Sanoo vain, että "kyllä me paikalliset kaikki polkumme tunnemme". Joko hänellä oli ihan mahdoton tuuri, tai sitten hän oikeasti on pyhä mies tai sitten hänellä on joku muu salainen kikka.
Hra Oma Aika sai puolestaan ihmetellä, kun Viivi oikeasti meni ja ui vuoristopurossa. Veden lämpötila oli Hra Oma Ajan arvion mukaan arviolta noin -417 astetta eli reilusti kylmempää kuin absoluuttinen nollapiste, mutta Viivin mielestä se oli virkistävän raikasta. Hra Oma Aika oli erittäin tyytyväinen, ettei hän saa uida. Toisaalta norjalaiset olivat ihan riemuissaan ja hyppivät innoissaan tähän puroon tehtyyn patoaltaaseen, että on niitä muitakin hyytävän eli virkistävän raikkaan veden ystäviä... Hotelilla olisi ollut uima-allas, mutta vesi oli ihan liian lämmintä Viiville!
Hieno juttu ja hienoja kuvia!
VastaaPoistaKiitos taas hyvästä jutusta! PS: Hävisikö yksi kuva ekan ja tokan lukemiskerran välillä?
VastaaPoistaMielenkiintoista oli taas, aina jotain mitä ei osaa edes odottaa
VastaaPoistaLaatua pukkaa teiltä kerta toisen perään.
VastaaPoistaMukavaa tarinaa jälleen, kiitoksia! Hienoja kuvia!
VastaaPoistaLillehammer voisikin olla kiinnostava vierailukohde. Yleisesti sitä Norjan osalta on tullut mietittyä rannikkoa, mutta onhan siellä muitakin kiinnostavia kohteita, kuten pääkaupunki ja vaikka juuri Lillehammer.
VastaaPoistaKiitos hyvistä kuvista ja mukavasta tarinasta. Tuttuja paikkoja ja Jussin tietämillä sinne taas ajamme adventure-pyörillä. Birkebeiner-soratie on kiva pätkä samoin Per Gynt-tie ja monet muut sorapintaiset ylänkötiet. Ei ole ruuhkaa kun ovat bilisteille maksullisia.👌🏍️
VastaaPoistaMukava päästä taas Norjaan...Hyvä tarina. Itse kun käyny Lillehammarissa, niin nähnyt sielä joka kerta höyryveturin ja pätkän kiskoja. Olenkahan unta nähnyt :) Pitääkin selata kuva-arkistoa...
VastaaPoistahttps://www.google.fi/maps/@61.1132347,10.4780107,3a,90y,134.72h,96.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4kAyJF6MdGYQCY5y-ou9uA!2e0!7i16384!8i8192
Poista-417c on kyllä melko kylmää vettä :)
VastaaPoistaOlen järkyttynyt. Mistä juuri Teillä oli tietoa, että juuri Minä en tiedä mitään birkebeinereistä. Mikään ei näköjään pysy salassa...
VastaaPoistaOlemme tarkkailleet Sinua pitkään! 😅
PoistaAivan upea tarina, mutta niinhän ne ovat olleet joka kerta. Kyllä alkoi taas matkakuume.
VastaaPoistaMatkakertomus ja matkakuvat jälleen kerran hienoja, mutta Viiviltä toivon kuviin enemmän uskallusta.
VastaaPoistaKiitos taas kivasta jutusta.. Näitä on kiva lueskella ja saa ideoita reissaamiseen... Kaikista noista paikoista ei ois mitään tietoo... Mutta, reissatessa on kiva piipahtaa kun jotain tietoo etes.. 👍👍👍👍
VastaaPoistaViivi😍.
VastaaPoistaOlisipa huikeaa joskus törmätä Viiviin livenä 😍
VastaaPoista