Sivut

sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Norja 2022, osa 4: Avaruuskaupunki Kiiruna siirretään parempaan avaruuteen

Kiiruna viihtyy kylmällä ja tuulisella alueella. Kiiruna lentää eikä tapaa vajota mihinkään. Kiiruna on lintu.  

Sen sijaan avaruuskaupunkina tunnettu Kiiruna uhkaa vajota kaivokseen. Kiirunavaaran sisällä on maailman laajin kallionsisäinen kaivaus, ja sen reuna ulottuu jo niin lähelle keskustaa, että räjäytykset ja kivien ropina erottuvat asuntoihin. Ja yhä lähemmäs tullaan. Siksi Kiirunan kaupunki siirretään avarampaan paikkaan kolmen kilometrin päähän. Avaruutta uudessa keskustassa onkin vielä runsaasti, sillä siirtäminen on pahasti kesken, tyhjää tilaa riittää. "Siirretään" on tosin väärä sana, oikeammin sanottuna rakennetaan kokonaan uusi keskusta. Mutta kyllä jotain siirretäänkin - ennen kaikkea kaupungintalon tornikello ja kirkko. 

Koska lukijalla ei kuitenkaan ole käsitystä, miksi kaivoskaupunkina tunnettua Kiirunaa tässä väitetään avaruuskaupungiksi, niin selitetään vähän. Ruotsalaiset raketit ja svenssonautit kun eivät ole kovin tunnettuja. No suurin syy on saada otsikkoon uskomattoman hassun hauska sanaleikki, joka melkein hymyilyttää, mutta on Kiiruna oikeastikin avaruuskaupunki - Kiiruna on merkittävä avaruustutkimuksen keskus. Yliopistotasoista koulutusta tarjotaan Ruotsin avaruusfysiikan instituutissa Luulajan teknillisen yliopiston avaruustieteiden kampuksella sekä Uumajan yliopiston avaruustekniikan koulutusohjelmassa. Äkkinäinen tosin ajattelisi, että Luulaja ja Uumaja eivät ole Kiirunassa. Mutta Kiirunassa toimii avaruuslukio. Se on melkein sama asia? No Kiirunassa on myös avaruuskeskus Esrange, josta laukaistaan säähavaintopalloja ja luotaussraketteja. Esrangen yhteydessä on myös Euroopan avaruusjärjestön (ESA) maa-asema. Kiirunassa sijaitsee myös EISCAT tutka-asema ja Kiirunaan on suunniteltu kaupallisia avaruuslentoja tarjoavan Virgin Galactic -yhtiön Euroopan laukaisukeskusta.

Kiirunan vuonna 1912 rakennetun puukirkon siirtäminen vuonna 2026 vaatii vuoden kestävän valmistelun, vähintään 40 metriä leveän tien ja pari-kolmesataa tonnia kestävän trailerin vetoautoineen.
Samalla siirretään muistolehto.

Kaupungintalon torni on jo siirretty uuden keskustan keskipisteeksi.

Mitäs asukkaat tykkäävät, kun joutuvat muuttamaan? Ihan mielellään muuttavat eikä kauheasti vaihtoehtojakaan ole. Asunnot, jotka pitää purkaa, omistaa pääasiassa LKAB. Kiiruna nimittäin käytännössä on kaivosyhtiö LKAB. Kiiruna on alunperinkin olemassa vain kaivosyhtiötä varten. Lukija varmasti muistaa Hjalmarin. Jaa ei muista? Hjalmar Lundbohm siis? Lukija itsepintaisesti väittää edelleen, ettei ole kuullut Hjalmarista, Kiirunan tunnetuimmasta miehestä? Tämä LKAB:n johtajanakin tunnettu Hjalmarhan käytännössä perusti Kiirunan 1800-luvun lopussa. Hän myös järjesti rautatien Kiirunasta Luulajaan ja Narvikiin - ja tuo jälkimmäinen reitti läpi vuoriston onkin mielenkiintoinen. Palataan siihen seuraavassa jutussa. 

Entä Kiiruna nyt? Kiirunan kunta on Ruostin suurin ja Kiirunan kaupunki siellä on Ruotsin pohjoisin kaupunki. Melkein kaikki ovat töissä LKAB:lla tai sen alihankkijoilla. Kaduilla on melko vilkasta, nuoret ajavat dunka dunka -autoillaan. Stadilaisille tiedoksi, että tuo dunka ei liity dunkkaamiseen eli haisemiseen. Sanokaa tuo "dunka" matalalla äänellä tasaisella rytmillä vaikkapa 20 kertaa, niin ymmärrätte, mistä ruotsalaiset puhuvat: Dunka dunka dunka dunka dunka dunka dunka dunka dunka... Kiirunassa puhutaan myös suomea ja saamea, mutta kaikilla kolmella kielellä nuo bassonjytkytysautot ovat dunka dunka -autoja. Kiirunan uusi keskusta vihittiin käyttöön 1. syyskuuta, mutta tämä blogi oli siellä jo heinäkuussa.

Itse asiassa muuten - tiedätte kyllä, minkä maan osa tuon pohjoisen kuuluisi olla Uumajan joesta ylöspäin. LKAB:nkin nimi tulee sanoista Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, ja kaupungin edessä lainehtii Luossajärvi - tosin ei paljon enää lainehdi, sillä siitä on enää kolmasosa jäljellä, muu osa on jo kaivoksen takia poistunut. Saamelaiset siinä tapasivat kalastaa.

Kiirunan kunnassa on myös Ruotsin korkein vuori eli kaksihuippuinen Kebnekaise. Tuo kaksihuippuisuuskin oli lukijalle uusi tieto, mutta nyt hän voi briljeerata tällä hienolla knoppitiedolla, tehdä vaikutuksen toiseen henkilöön ja ehkä saada, ainakin tietoviisaan maineen. Kebnekaisen korkeushan vaihtelee riippuen lumi- ja jääpeitteen määrästä eli jäiden sulaessa se madaltuu. Arvatkaa mitä tapahtuu lumi- ja jääpeitteen kasvaessa! Taas tunsitte itsenne viisaiksi! Viralliseksi korkeudeksi ilmoitetaan 2096-2097 metriä. Kiirunan Scandic-hotelli mainostaa, että sen huipulla olevasta baarista sen Kebnekaisen näkee. Baarissa tosin kun henkilökunnalta kysyi, että missä suunnassa se on, niin vastaus oli, että "eihän se tänne näy..." eikä suuntaakaan tiedetty. No, kirkkaalla ilmalla aamupäivisin se ehkä kiikarilla voisi näkyä, se on 70 kilometriä keskustasta länteen päin. Paljain silmin näkyy ehkä paremmin se oluttuoppi, eli paras keskittyä siihen. Jos sekään ei enää oikein kirkkaana näy, kannattaa lopettaa ja mennä nukkumaan. 


Jo 1915 oltiin viisaita - kasvusuunta itään. Vasemmalla on kaupunkikartta suunnitelmineen vuodelta 1915, oikealla on nykyinen keskustansiirtosuunnitelma


Kiirunan vanhassa keskustassa - kohta sitä ei ole


Uutta Kiirunan keskustaa


Uuden keskustan keskipiste on vanhan raatihuoneen kello. Kovin paljon sen ympärillä ei vielä ole.



Asuintaloista tulee klassisen kauniita


Kaukana horisontissa on vanha keskusta. Uuden keskustan kiveäminenkin oli vasta aloitettu heinäkuussa. Syyskuun alussa vietettiin keskustan avajaisia.


Jossain tuolla kaukana on Kebnekaise


Edessä entinen esikaupunkialue - ja tulevakin. Kirkon takana on vanha keskusta - tuo kirkko siirretään kokonaisena uuteen keskustaan!

 


Ajaminen Kiirunaan on aika uusi mahdollisuus, sillä...

...esimerkiksi Kalmarin unionin aikaan edes valtio ei ulottunut sisämaahan, saati että siellä olisi ollut teitä. Kannattaa huomata, että Finland on oikeastaan nykyisen Varsinais-Suomen kärjen nimi. Ruotsin itäisen osan nimi on luontevasti Österland eli Itämaa. 

Vuosien 1626 ja 1708 kartalle piirrettynä reitti Kiirunaan olisi tällainen - edelleenkään ei teitä



Lähtö Kaarasjoelta - aurinkoa ja lämpöä


Norjan puolella yhä - kaunista ja mukavaa



Suomesta Ruotsiin - Suomen rajaa  Norjasta lähestyttäessä alkanut sade loppui juuri sopivasti.
 


Ruotsissa Tornionjoen ylitys - Suomessa satoi kunnolla, Ruotsissa oli lonkerosäätä ja kylmää.
 
Kiirunan kunta on Ruotsin suurin. Kunnan asukasluku 22 555 henkeä, joista Kiirunan taajamassa asuu 18 148. Voitte siis nerokkaina päättelijöinä arvata, että kunnan halki ajaessa ei juuri ihmispaljoudesta tarvitse kärsiä...





Omaa aikaa Kiirunassa

Kaarasjoelta lähtiessä oli Norjassa (tietenkin) kivaa maisemaa ja lämmintä, mutta Suomen ja Ruotsin puolella tylsää maantietä, ja kaiken lisäksi Suomen rajalla alkoi sataa, ja sadetta riitti Ruostin rajalle asti. Ruotsin puolella oli puolestaan pilvistä ja kylmää. Nyt oli ilmeisesti viimeinkin se "ylihuomenna sataa", josta jo edellisissä osissa kerrottiin.

Kiiruna oli mielenkiintoinen nähdä, kun edellisestä visiitistä oli jo neljä vuotta - kaupunki on toden teolla muuttamassa ja uusi keskusta valmistuu. 

Ennen pitkää koko vanha keskusta sortuu. Yli 20 rakennusta siirretään kokonaisina - muun muassa Kiirunan yli satavuotias kirkko. Muutos kestää kaikkiaan 20-30 vuotta.

Sen lisäksi, että edellisessä jaksossa Hra Oma Aika menetti pyörästään edestä iskunvaimennuksen ja jarrut, niin nyt hänen terveydessäänkin tuli takapakkia. Matkaa päätettiin kuitenkin jatkaa. Ei Kiirunaankaan voinut jäädä. Hra Oma Aika väittää aina ja kaikissa tilanteissa, että voi ihan hyvin, vaikka päältä näkisi, että on heikko tilanne - mutta prätkän päällä olo on ihan mitatustikin parempi. Seuraavan osan alku on kuitenkin sellainen, että useimmat kyllä jatkaisivat matkaa - mutta eri suuntaan kuin Hra Oma Aika... 😅 



Iso on hyvä! Iso kirkko ainakin...


Rastilla oli merkitty paikka, mutta ei siinä kauheasti tapahtunut, vaikka seisoin siinä pitkään... jostain syystä muut käytävällä kulkijat vaikuttivat ihmettelevän...?? 

Herkkuja!


________________________

Juttukohteista on vähän pulaa - laita vinkkejä vierailukohteiksi ensi kesää varten tulemaan,
tai vaikka talveakin varten 🙂 
________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Beatlesia Tallinnan laivalla


Mitä järkeä on mennä laivaan, ajaa sillä Tallinaan ja heti takaisin - käymättä maissa? Varsinainen pikakelausristeily? Järkeä tai ei, mutta hauskaa se voi olla - voi syödä hyvin, nauttia pikakelauksella risteilystä ja kuulla suosikkimusiikkiaan. 

Tallinnan risteilyt eivät tietenkään ole uutta: 7.7.1965 alkaen laivalla pääsi turistina Neuvostoliiton miehittämän Viron Tallinnaan, kun Venemuine (eli Väinämöinen) ja Wellamo kuskasivat jopa yli 200 turistia kerralla. Pikkuisen enemmän paperia tarvittiin, bumagat leimoja täyteen ja reissuun. Ensimmäiset 218 matkustajaa aiheuttivat hitonmoisen hämmennyksen; mihin sellainen määrä turisteja voi edes mahtua. Ei ollut ravintoloissakaan tilaa noin valtaisalle väkimäärälle.

Nailonpaidat suhisten kuskattiin tavaraa molempiin suuntiin - sukkahousupari vaihdettiin pariin votkapulloon, tarrat vaihdettiin herkkuihin ja länsivaluutta oli arvoltaan Midaksen taikasauvaan verrattavaa kaiken kullaksi muuttavaa ihmeainetta. Oi niitä aikoja - joita ei kaipaa kuin Putler kavereineen.

Nyt matkustajia on tuhansia päivässä ja laivatkin kymmenen kertaa isompia. Eckerö Linen m/s Finlandia ei tarjoa á la cartea, mutta kohtuullisen hyvän buffetin. Pääasiana oli kuitenkin illan pääesiintyjä paluumatkalla eli kansainvälisestikin korkealle "Beatles-rankingissa" arvostettu Jiri Nikkinen the Beatles Tribute Band. Bändi veti 11.11.2022 laivalle hyvin väkeä, ja veti myös upean, osin yllätyksellisen keikan. Yleisössä näkyi paljon Beatles-paitaa ja korvakoruja ja vaikka mitä, eli sattumalta ei paikalla oltu. Alusta saakka yleisö olikin hyvin mukana ja täytti tanssilavaa, lopun yllätys oli yllätys artisteille itselleenkin - yleisön joukossa olivat nimittäin laulajat Annika Eklund ja Anna Hanski, jotka Jiri pyysi lavalle mukaan encoreen. Ammattilaisilta uusi yhteiskokoonpanokin sujui vaivatta. Musiikillisesti pieni muutos autenttisuuteen oli myös mukana; Back in the USSR oli saanut hieman muutetut sanat, se esitettiin Back in Ukraine - ja sai suuren suosion yleisöltä, mutta aiheutti yleisössä olleilla muutamalla venäläisellä hieman jänniä ilmeitä kasvoilla. 

Videolla on parikymmentä minuuttia keikkaa, varmastikin pääsee tunnelmaan!



Ja sitten kuvia



Hetkeä ennen esitystä, soundcheckin jälkeen





Yleisö tunsi asiansa ja tiesi, mitä saa!














Yllätysesiintyjät - yllätys yleisölle ja esiintyjille itselleenkin! Anna Hanski ja Annika Eklund





Omaa Aikaa miniristeilyllä

Pikaristeily oli uutta - yleensä sentään on ollut aikaa olla Tallinnassa vähintään useita tunteja ellei useita päiviä. Nyt laiva oli satamassa tunnin ja sitten takaisin. Menomatkalla oli lähinnä ruokailua ja shoppailua, paluumatkalla pääasia oli Beatles. 

Buffet-oli täynnä ruokailijoita, ja omassa pöydässämme oli myös meille tuntematon pariskunta - mies oli motoristi eli juttua riitti ja henkilökemiat toimivat hyvin. Mukavasti jutustellessa tuli syötyä hyvin ja aika meni kuin siivillä.

Pienenä yllätyksenä tuiki tuntematon mies alkoi julkisella paikalla puristella rintojani, ja seurasi perässä, muttei sentään uskaltanut tulla pöytään, jossa oma seurueemme istui. Laivalla voi aina varautua mihin tahansa, eikä silti kaikkeen yllättävään...

...ja ennenkuin huomasikaan, risteily oli päättynyt. Mutta vatsa täynnä ja korvissa soi yhä Beatles!


Pakkohan sitä oli ottaa tyypit "Kawasta"

________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )