Sivut

keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Norja 2021, osa 6: Lillehammer vapaalla V-tyylillä


Lillehammer



Tuntuuko, ettei asuinpaikkasi ole kaikin osin ihan mieleinen? Ammattilais-vinkki: osta oma kaupunki ja ala sen pormestariksi. Niin teki hra Ludwig Wiese, hän muutti juuri kaupunkioikeudet saaneeseen Lillehammeriin ja julisti myöhemmin itsensä kaupungin perustajaksi.

Eikä kaupungin tarvitse edes olla iso saadakseen kaupunkioikeudet, jos Sinulla on sopivia suhteita tai sijainti. Lillehammer sai nimittäin kaupunkioikeudet 1827, jolloin tässä suurkaupungissa asui peräti 50 ihmistä. Wiese pormestarina ja liikemiehenä aloittikin samantien saavuttuaan kansainväliset bisnekset, joita kaupunkioikeuksin sai tehdä. Lisäksi hän perusti Lillehammeriin oman pankin ja lehden, jonka salapäätoimittajaksi hän myös ryhtyi. Sittemmin tämän paikallislehdistön vankalla tuella hänet valittiin Stortingetiin eli sikäläiseen eduskuntaan. Herran patsaskin sojottaa keskellä kaupunkia.

Lillehammerin alueella on ollut asutusta rautakaudelta lähtien. Paikan sijainti on mainittu kirkolliskokouksessa jo vuonna 1390. Silloin tämä ihastuttava paikka tunnettiin nimellä Lithlæ Hamars, koska oli ja on myös isompi Hamar tästä pienestä Hamarista noin 50 kilometriä kaakkoon. Tosin siihen ei silloin paljon tarvittu, että joku paikka oli isompi kuin Lithlæ Hamars. Siihen aikaan Hamar olikin selvästi Lillehammeria isompi, nyt eroa ei enää käytännössä ole: 28 000 asukasta vs. 30 000 asukasta.




Kaikki julkaistut osat:

Hamar tarkoitti suoraan käännettynä jyrkkää vuoristojakkaraa. Termi on helpompi ymmärtää, jos ajattelee vuoret ympärillä selkänojiksi eli tasanne vuoriston keskellä. Hammer puolestaan oli nimeltään maatila, jonka ympärillä kaikki rakennukset olivat 1800-luvun puoliväliin asti. Hammer on ollut matkailijoiden majoittajana jo 1200-luvulla, ja kuninkaallisiakin matkalaisia on majoitettu - esimerkiksi Håkon III:n poika Håkon IV ollessaan vielä kruununprinssi. Lille tietysti tarkoitti ja tarkoittaa pientä. Paikka tunnettiin viikinkiaikojen lopulla myös nimellä Litlikaupangr eli pieni kauppapaikka - ja kaupang-sanasta kehkeytyi suomen kieleen sana kaupunki, eli paikkaa voisi myös kutsua pikkukaupungiksi.

Lillehammerissa tapahtuu jatkuvasti. Kaupunkioikeudet se sai siis 1827, sitten vuonna 1973 Israelin tiedustelupalvelu Mossad tappoi Lillehammerissa peiteroolissa tarjoilijana työskennelleen Münchenin vuoden 1972 olympialaisten terrori-iskun pääsuunnittelijaksi epäillyn Ahmed Bouchikin, tiettävästi oikealta nimeltään  Ali Hassan Salamehin. Heti perään 1994 Lillehammer olikin taas esillä, tällä kertaa olympia-areenana.

Lillehammerissa onkin siksi olympiamuseo, jossa vierailimme jo aiemmin (samoin kuin Maihaugenissa). Norjassahan sana "olympialaiset" tarkoittaa talviolympialaisia ja sitä että Norja voittaa. 

Suomessa Lillehammeria ei muisteta mäkihypystä olympialaisissa. Suomi ei nimittäin saanut ainuttakaan mäkihyppymitalia. Itse asiassa Suomi ei saanut mokomissa kisoissa ainuttakaan kultamitalia. Sen verran voidaan kuitenkin mainita Lillehammerin olympialaisista, että avajaisissa aluksi mäkeä hyppäsi Aku Ankka. Ainakin jos uskomme Don Rosan tarinaa Ankkalinnasta Lillehammeriin, ja tietysti uskomme. Onhan jokaisessa Aku Ankassa enemmän tosiasiaa kuin Valittujen Palojen vuosikerrassa. Tämä blogi suosittelee Aku Ankkaa kaikille aikuisille. 


Ankkalinnasta Lillehammeriin. Tekijä Don Rosa, tarinan sivut 1, 12 ja 13 Lähde Aku Ankka

Lillehammerista on kotoisin valtaisa joukko kuuluisuuksia, ainakin norjalaisten mukaan. Koska lukijamme eivät kuitenkaan ole ikinä kuulleet heistä yhdestäkään, niin jätämme nimet  listaamatta, mutta kerromme sen sijaan, että Lillehammerilla on Suomessakin ystävyyskaupunki, nimittäin Oulainen. Oulainen puolestaan on kuuluisa Waltakunnallisista Weteraanipäivistään, joissa tämäkin blogi on vieraillut


Ensin tietä Fv62


Sitten tietä Fv70 ja sen ympärillä meneviä pikkuteitä


Tämä blogi suosittelee Norjassakin: etsi se pienempi tie.




Sitten tietä Fv29 tielle Fv27, jolla vastaan tuli näköalatorni
Näköalatornin kaukoputken läpi kuvattua




Norjalainen polku on astetta kestävämpi...




Poistu E6:lta ja pääset pienemmille teille

Lillehammerissa

Lillehammerissa oli kauniissa säässä kevyt asu ja kevyt astua






Ludwig Wieseä markkinoidaan yhä kaupungin perustajana ja hän itsekin oli sitä mieltä. Tosin Lillehammer oli saanut kaupunkioikeudet jo ennenkuin herra Wiese edes muutti sinne...






Omaa aikaa Lillehammerissa

Reitti oli upea. Moldesta lähdettiin matkaan Lillehammerin hyppyrimäkien henkeen sopivasti "vapaalla V-tyylillä" eli Viivi-tyylillä. Paljon pikkuteitä ja suunta kohteeseen "vähän luovasti", eli niin, ettei välillä tiedä mihin suuntaan pitäisi mennä. Onneksi takana ajava Hra Oma Aika näyttää yleensä kädellä oikean suunnan. Tai väärän, mutta silti mennään. Johonkin.

Lillehammer yllätti positiivisesti, vaikka siellä oli oltu ennenkin - nyt tuli katseltua enemmän kaupunkia ja vähemmän kohteitaLillehammer on ilmeisesti etenkin lapsiperheiden ja eläkeläisten suosiossa, sinkkutreffiseuraa ei ehkä aina niin helposti löydäNähtävää kyllä riittää kaikilleOlympialaiset näkyvät yhä tietenkin. 

Ravintolassa Hra Oma Aika käytti sujuvasti norjaa ja tilasi ruoat ja juomat. Tosin tarkoitetun Coca-Cola-lasillisen sijaan hän tuli tilanneeksi 130 euron pullon viiniä ja maksoikin sen huomaamatta tilauksessaan tai laskussa mitään outoa. Hänhän ei sairautensa takia voi juoda lainkaan alkoholia ja kun Viiville pullollinen viiniä on reilusti liikaa, niin hiukan "tilanteen uudelleen määrittelyähän" siitä sitten seurasi 😃 . Seuraavana päivänä oltaisiinkin sitten alkoholin vaikutuksen sijasta ihan pilvessä...



Fisheri eli Fish&Chips


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


15 kommenttia:

  1. Taas oli hienoja kuvia ja hyvää tarinaa, mutta Lillehammerin kiinnostavin nähtävyys kuvissa on kumminkin Viivi! :D <3

    VastaaPoista
  2. Toi Akun liittäminen juttuun on kyllä ihan piste iin päälle! Te tosiaan panostatte näihin juttuihin, että lukijat viihtyy ja viihtyy todella hyvin! Viivi on aina sitten joka jutun kirsikka kermavaahdon päällä, hyvä ettei sensuroida!

    VastaaPoista
  3. "V on tyylinä toimivin, sen tietää jokainen gimmakin" lauloi jo Matti Nykänen aikanaan.

    Onkos Viivillä V-tyyli suosikkiasento vai kenties joku ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tyylit käyvät, joilla tulee kunnon lento...

      Poista
    2. Kyllä miehellä varmasti lentää ja pitkälle. Toivottavasti ei ole turhat kumit lentoja jarruttamassa ;)

      Poista
  4. Jaa että saa arvata ajatukset? No päättelen, että silmät ja hymy ovat kohdistuneet johonkin kiinnostavaan mieheen, enempää ei taida tarina sitten kertoa? ;)

    VastaaPoista
  5. Pelkäsin jo ensimmäisen reissu osan jälkeen, että teidän matka päättyy niihin koronarajoituksiin, mutta onneksi olin täysin väärässä. Tästähän tuli kuitenkin moni osainen Norjan reissu kuten edellisinäkin kesinä ja vaikuttaa kirjoitusten mukaan, että vielä varsin onnistunutkin sellainen. Suuret kiitokset, että jaatte nämä reissut meidän seuraajien kanssa. Ja erityis kiitoksekset Viivin upeista kuvista.

    VastaaPoista
  6. Yök, kalaa. En syö...
    Mutta tällä kertaa Fish&Chips näyttää todella herkulliselta. ;)

    VastaaPoista
  7. Vau! 7 miljoonaa sivulatausta!! Melkoinen kuhina käy näillä sivuilla. Olisko jo aika avata OF -sivu faneille :D

    VastaaPoista
  8. Olihan taasen loistava juttu teiltä, näitä on vaan niin mukava lukea. Niin ja tietenkin katsella.

    VastaaPoista
  9. Hyvä juttu taas, Viivi funtsii.. "vilauttasko"..

    VastaaPoista
  10. Huh huh.. on kyllä sanottava että kauniit on kukkulat naapurilla.. ❤

    VastaaPoista
  11. Hyvää Uutta Vuotta teille molemmille ja erityisesti terveyttä Hra Omalle Ajalle! Toivottavasti jaksatte ensi vuonnakin ilahduttaa meitä blogin seuraajia mukavilla jutuilla sekä upean Viivin upeilla kuvilla.

    VastaaPoista
  12. Ai että mitkä lollottimet ja sääret :p noi kun sais naamalle….

    VastaaPoista