Mikkeli, portti Savoon, ei ehkä ole ensimmäisenä mielessä, jos turistikohteita etsii, kun naapurissa ovat Puumala ja Savonlinna, mutta Mikkelissä on paljon spesiaalia historiaan liittyen - ennen kaikkea sotaan liittyen. Nyky-Mikkelikin tarjoaa paljon. Mikkelissä on mukava viettää aikaa tutustuen nähtävyyksiin tai vaikka ajelemalla ympärillä olevia mutkateitä. Puumalan läheisyys on etu sekin - voi melkein yhtä aikaa kaupunki- ja mökkilomailla. Puumalaan menevä tie revittiin loppukesästä auki parinkymmenen kilometrin matkalta eli kesällä 2021 siinä on varmasti upea pinta ajaa - maisemathan ovat ihan huippua aina.
Mikkelin historiaa
Suur-Savona tunnettu alue muuttui vähitellen Mikkeliksi 1600-luvun alussa, kun valmistunut kirkko nimettiin arkkienkeli Mikaelin mukaan. Mikkelin merkitys alkoi nousta 1700-luvun alussa sotien johdosta. Väliaikaiset piispan sijoituspaikat määrättiin Porvooseen ja Mikkeliin, kun Ruotsi menetti vuonna 1710 Viipurin venäläisille. Merkittävää Mikkelin seudun kehitykselle oli se, että valtiovalta suunnitteli siitä itäisen Suomen taloudellista keskusta. Mikkeli sai vuonna 1744 Lappeenrannan vanhat markkinaoikeudet. Kaupuinki Mikkelistä tuli kuitenkin vasta Venäjän vallan aikana vuonna 1838.
Mikkelin nykyisen kirkon muurasivat helsinkiläiset muurarit - Helsingissä muurarit olivat lakossa, vaatien lyhempää työaikaa - mutta Mikkelille uudet, lyhyemmät työajat sopivat ja niinpä Helsingin muurarit olivat sitten Mikkelissä muuraamassa uutta kirkkoa. Uusi, 1400-paikkainen kirkko valmistuikin kahdessa vuodessa (1897-98), kun muurareista ei ollut pulaa.
Mikkeli oli ensimmäisen kerran päämajakaupunki jo sisällissodassa 1918, mutta tunnetuimman roolinsa kaupunki sai vuodesta 1939 alkaen sotiemme päämajakaupunkina. Siellä oli kaikki sodanjohtoon liittyvä Mannerheimista viestiliikennekeskukseen. Näitä aikoja on mahdollisuus ihmetellä monissa museoissa - esimerkiksi Päämajamuseo, Viestikeskus Lokki ja Mannerheimin junavaunu. Päämajamuseossa on esillä mm. Mannerheimin työhuone sekä Operatiivisen osaston Maavoimatoimisto sodan aikaisessa asussa. Suomen armeijan Päämajan viestikeskus, peitenimeltä Lokki, toimi Naisvuoreen louhitussa luolassa jatkosodan aikana 1941–1944. Se välitti päämajan puhelin- ja kaukokirjoitinliikenteen. Viereisessä luolassa toimi ilmavalvonta-aluekeskus, saksalaisen yhteysesikunta Nordin viestiasema sekä viestikeskuksen henkilökunnan lepotiloja. Lisäksi luolassa sijaitsi työtilat ylipäällikkö Mannerheimille sekä hänen lähimmille alaisilleen. Viestikeskus Lokin tilat on ennallistettu taidokkaasti jatkosodan aikaiseen ulkoasuunsa ja yleisö pääsi tutustumaan tiloihin 1995.
Varsinaisena taistelutantereena Mikkeli oli Kustaan sodassa Porrassalmen taistelun aikaan 1789. Ruotsalaiset provosoivat saadakseen takaisin Venäjän aiemmin miehittämät alueet, venäläiset hyökkäsivät, suomalaiset torjuivat voitokkaasti hyökkäyksen, mutta sitten Venäjä tuli uudelleen ja valloitti Mikkelin pois Ruotsilta.
Nyky-Mikkelissä on muutakin kuin museoita, esimerkiksi ravintolatarjonta ja ostospaikat ovat hyvät. Lisäksi voi käydä ihmettelemässä Kenkäveroa ja tien toiselta puolelta Mikkelipuistoa. Kesäisin on paljon tapahtumia, mm St. Michel -ravit, Oldtimer Run jne. Ja torilla maukkaat kahvit ovat paikallistenkin suosiossa. Tänä vuonna tietenkin koronan takia vähän, mutta ehkä ensi vuonna taas - täytyy itsekin tutustua vielä moniin asioihin.
Mikkeli esillä blogissa aiemmin mm.
Päämajamuseossa
Mannerheimin työhuone. Mannerheim lisätty Sota-arkiston kuvasta.
Mikkeli sota-aikana
Museossa Neuvostoliitto pommittaa yhä Mikkeliä
Kauppahalli ennen ja nyt
Rautatieasema - Mannerheimin vaunu tärveltiin pian visiittimme jälkeen :(
Helsinkiläiset saattavat hämmästyä nelosen ratikkaa Mikkelissä!
Naisvuorella
Mutkateitä löytyy - tässä Anttolantie
Kesällä 2021 tie Mikkelistä Puumalaan on loistokunnossa - loppukesästä 2020 parikymmentä kilometriä revitty auki ja päällystetään uudelleen
Sulkavakin on ihan Mikkelin vieressä
Tämä museo on auki vain kesäisin!
Toinen helsinkiläistä Mikkelissä hämmästyttävä kohde...?
Omaa aikaa Mikkelissä
Mikkelissä on kiva pikkukaupungin tunnelma ja kävellen pääsee kaikkialle. Siellä on välitön itäsuomalainen tunnelma, jota ei koronakaan hävitä - ainakaan kesällä, kun on mekkokelit!
Jos sotiemme sankarit olivat suoran toiminnan miehiä, niin nyky-Mikkelin miehissä on sitä "lajia" edelleen. Mikkelin miehet eivät arkaile ottaa kontaktia naisiin vaan esittävat suoraan asiansa selvinkinpäin, eikä siinä paljon kysellä etukäteen... monastikin käsi suoraan varsin tuttavallisesti lanteille tai muualle ja asiat sanotaan suoraan. Jopa käskyttämällä! Ei ole edes merkitystä, onko yksin vai seurassa... Ei uskoisi savolaisista...? :D Ehkä sota-ajan päämajakaupungin suoran toiminnan kulttuurista on jäänyt jotain...
(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )
Herkkuja Mikkelissä
Iltoja Mikkelissä