Sivut

sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Off topic: Tarvitset autoosi yli 1000 hevosvoimaa?


Jos välttämättä koet, että tarvitset autoosi tuhat hevosvoimaa, niin täältä sitä saa. Nurmijärvellä sijaitsevassa MW Steelissä normimotoristi saattaa hetken haukkoa ilmaa, kun esitellään autoja. Nimittäin "tuo on sellaiseen leppoisaan sunnuntaiajeluun, siinä on vain 700 hevosvoimaa", "tuo on vähän kireämpi, siinä on 1200 hevosvoimaa", "tuo on perusperhedieseli, siinä on 500 hevosvoimaa" ja niin edelleen. 

Jos pihalla ihailee hienoa replikaa Toyotan ralliautosta, jossa kaikki tarratkin ovat just kohdillaan ihan kuin aidoissa tehdaskilpureissa, saa kuulla, että se tosi hieno replika onkin tasan aito Marcus Grönholmin entinen auto... eikä siinä pihalla muutenkaan paljon perusautoja näe.


Tuossa tehdään uusiksi jonkin historiallisen Mercedes-urheiluauton moottoria, tuossa rakennetaan rallicross-autoa, jonka pelkkä moottori maksaa "vain 160 000 euroa, koska se on vähän vanha versio", tuossa rakennetaan runkoa uusiksi.

Jollei sopivaa moottoria löydy, voihan sitä rakentaa sellaisen, tekee vaikka ensin lohkon tai jotain. Turbo voi olla pään kokoinen, ja voihan niitä laittaa vaikka kaksi. Jokaikinen osa pitää vain tehdä todella huolella valtavia tehoja varten runkoa unohtamatta. Öljynäkin käytetään vain Tribodyniä, sillä tavalliset öljyt eivät suojaa riittävästi, kun puhutaan isoista tehoista. Tribodyn on samantapainen vaikutukseltaan kuin RVS eli pinnoittaa moottorin metalleja ja vähentää kitkaa, ja se kestää valtavia paineita. Jos haluaa lukea öljyistä, kannattaa lukea tämä Metropolia ammatikorkeakouluun tehty tutkimus - tosin siitä ei välttämättä edes ymmärrä kaikkea, mutta sen ymmärtää, että Tribodyn on suunnilleen tuhat kertaa parempaa kuin perusöljyt. Ei ole saatavilla lähimarketista...

Sellainen paja. Siellä ei tehdä öljynvaihtohuoltoja perusautoihin, mutta jos autoa pitää rakentaa ja se on sattumoisin vaikkapa 400-hevosvoimainen Mitsu Evo tai WRC-Corolla, niin sitten se on tullut oikeaan paikkaan. 

Motor Works Steel on yksi monista harrastuksesta lähteneistä yrityksistä. Joni Marttila "harrastelee" etenkin ralliautoja ja nopeita katukäytössä olevia autoja. Suuren maailman kilpureita, joissa osat ja korityöt tehdään yksilöllisesti. Kauheasti teknisiä sanoja kuten hitsausten superkuumalujia Inconel-seoksia. Mitä ikinä se sitten tarkoittaakin. Niitä osia ja komponentteja myydään paljon erikseenkin. Nettikauppakin on.









Kun hätä oli suurin, MW Steelissä autettiin jopa pienen Dollyn outojen äänien poistamisessa.
Eli on se Dolly hurja pikku päästäinen, koska se on käynyt MW Steelissä!

Tämä juttu on vähän blogin aiheen
vierestä, ei ole moottoripyörämatkailua tai tapahtumia, mutta koronan takia Uudenmaan maakunta on eristetty ja täälläkin kaikki mielenkiintoiset turismipaikat ovat kiinni eli 2020-kauden reissujuttuja ei ole. Siksi uusia vinkkejä on vähän hankalampi ajella. Oikein mielellään saa siis antaa tännepäin vinkkejä, mihin mennä suljetussa maakunnassa ja mistä kertoa blogissa muille. Lähinnä tulee mieleen joitakin luontokohteita - kertokaa siis vinkkejä. kiitos! :)

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa": https://www.blogit.fi/oma-aika )

lauantai 4. huhtikuuta 2020

Kyntämistä ja kylpemistä Porissa

Pori tarjoaa ehkä jopa yllättävänkin paljon. Tällä kertaa kohteena on paikka, mikä ehkä ensin kuulostaa pölyiseltä ja tylsältä paikalta, mutta Satakunnan museo Porissa on valittu vuoden museoksi 2019 ja tosi hyvästä syystä! Yksi mielenkiintoisimmista museoista, vaikka ei olisikaan satakuntalainen ja vaikkei yleensä edes kauheasti tykkäisi museoista.

Pori ja länsirannikonseutu on ollut aiemmin esillä mm.




Satakunnan museo

Satakunnan Museo on vuonna 1888 perustettu historiallinen museo. Vuodelta 1973 peräisin oleva nykyinen museorakennus on yksi harvoista museokäyttöön suunnitelluista rakennuksista Suomessa - ja siitä todella näkee ja tuntee, että se on juuri sellaiseksi tehty. Se toimii vähän kuin Ikea, että tarkoitus on kulkea tietty reitti, tässä tapauksessa kivikaudesta nykyaikaan. Se ero Ikeaan, että Satakunnan museossa olo on miellyttävä koko ajan....


Museon näyttelyt esittelevät Porin ja Satakunnan historiaa, mutta samalla ne esittelevät koko Suomenkin historiaa mielenkiintoisella tavalla. Satakunnassa on eletty, asuttu, syöty, tehty töitä, juhlittu ja koettu kovia vuosituhansien ajan - kaikki näkyy jokaiselta aikakaudelta. Ympäristöt on rakennettu museossa kuin olisi kyseisellä aikakaudella. Ne kertovat paljon enemmän kuin museot usein kertovat - ne kertovat elämästä, ilmiöistä ja ihmisistä. 
Satakunnan ensimmäiset kuuluisuudet ovat talonpoika Lalli ja piista Henrik - olivatpa sitten tarinan juuret totta tai ei. Joka tapauksessa kyseessä on satoja vuosia vanha tarina, joka on matkan varrella muuttunutkin. Joka tapauksessa siitä katsotaan suomalaisen historiankirjoituksen alkaneen. Suomen kirjoitettu historia alkaa siis Satakunnasta ja ensimmäinen mainittu henkilö on talonpoika Lalli. Monen muun maan historia alkaa ja kertoo kuninkaista.
Satakunnan ensimmäiset kaupungit ovat Ulvila (1365) ja Rauma (1442) - maan nopea nouseminen koitui Ulvilan suuruuden kohtaloksi, ja Pori perustettiin 1558.Isovihan (1713 - 1721) aikana Pori tuhoutui raunioiksi. Mutta sen jälkeen porvarit palasivat Ruotsista, panostivat tieteeseen ja tehtaisiin, ja Pori sai vientisatamaoikeudet uudelleen 1765, ja silloin sellaiset uutuudet kuin kahvi ja peruna tulivat tutuiksi Porissakin.
Pori tuhoutui taas 1801, tällä kertaa tulipalon seurauksena. Venäjän vallan alle jouduttiin 1809, mutta Pori pärjäsi. Se oli Suomen merkittävimpiä satamakaupunkeja ja kaupunkiin syntyi komeita rakennuksia.

Porin rykmentin perusti jo vuonna 1626 Kustaa II Aadolf. Rykmentti osallistui kaikkiin valtakunnan taisteluihin, mutta legenda siitä tuli Suomen sodan myötä, kun 1850-luvulla muuan alunperin Pietarsaaresta kotoisin oleva, Turun, Paraisten ja Helsingin kautta Porvooseen päätynyt Johan Ludvig Runeberg julkaisi opuksen nimeltä Vänrikki Stoolin tarinat. 


Kuuluisa porilainen on Axel Waldemar Gallén, josta sittemmin tuli kansallistaiteilijamme Akseli Gallen-Kallela, jonka käden jälki näkyy Porissa mm. Juséliuksen mausoleumissa (esitelty tässä Isoa ja pientä lännessä-jutussa).


Satakunnan museo on kaikkea muuta kuin pölyinen kokoelma esineitä. Se on kokemisen arvoinen historiallinen elämysmatka, jota voi todella suositella!































Aikakausia voi kuvata niin monella tavalla!





Pori
Porin vanhat säilyneet rakennukset ovat hienoja - valitettavasti Porissakin on noudatettu suomalaista perinnetapaa eli puretaan omat vanhat talot ja mennään sitten ulkomaille ihastelemaan niiden vanhojen kaupunkien keskustoja... Onneksi vanhaa on Porissa säilynyt kohtuullisesti.









Tämä kyltti olisi tarpeen Helsingissäkin monessa kohdin

Omaa Aikaa Porissa
Edellinen Porin vierailu oli ollut vuotta aiemmin ja se meni täysin piloille Hra Oma Ajan terveyttä koskevien huolten takia. Nyt kiusana oli korkeintaan kylmä tuuli ja jonkin verran syyssateet. 
Saunominen ja vaahtokylpy täydensivät nautinnollisen reissun hyvän seuran ja ruoan ohella. 


Hienoakin keliä reissuun osui



 

Koska olet viimeksi kyntänyt museossa? :D 

 




Raskaan kyntämisen jälkeen tuli nälkä!
 


Tämä juttu on viimeinen kauden 2019 retkistä. Koronan takia Uudenmaan maakunta on eristetty ja täälläkin kaikki mielenkiintoiset paikat kiinni eli 2020-kauden juttuja ei vielä ole. Siksi uusia vinkkejä on vähän hankalampi ajella. Oikein mielellään saa siis antaa tännepäin vinkkejä, mihin mennä suljetussa maakunnassa ja mistä kertoa blogissa muille. Lähinnä tulee mieleen joitakin luontokohteita - kertokaa siis vinkkejä. kiitos! :) 

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )