Virossa on muitakin automuseoita kuin aiemmin esitelty MOMU. Täysin yksityinen automuseo, Tallinnan automuseo, ei enää ole Tallinnassa vaan on nykyään Automuuseum Halingassa, satakunta kilometriä Pärnun suuntaan. Museo esittelee ennen kaikkea Viron autohistoriaa osana maailman autohistoriaa, ja se löytyy ihan Nelostien varresta eli matkalla Tallinnan ja Pärnun välillä kannattaa pysähtyä.
Ruotsissa autoalalla uransa tehnyt Peeter Kalli on tehnyt kulttuuriteon avaamalla museon, johon on tallennettu etenkin neuvostoliittolaisia autoja. Museossa on paitsi koottuina varsin täydelliset kokoelmat mm. tuttujen Ladojen ja Moskvitshien eri malleista, myös runsaasti harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. kokoelma elää, kaikki eivät ole esillä.
Museosta löytyy mm. tehdastekoinen avo-Mosse, tehdastekoinen inva-Mosse, sotainvalideille ilmaiseksi jaettuja minikokoisia erikoisautoja, presidentti Meren Zil-limusiini, KGB;n V8-Volga ja (rikkaille oligarkeille?) kehitetty panssaroitu Volga Chrysler-tekniikalla.
Shakkimestari Paul Keres on monelle suomalaiselle tuttu ainakin entisistä viiden kroonin seteleistä, joita hänen kuvansa koristi. Shakkimestari voitti vuonna 1963 Los Angelesissa shakin maailmanmestaruuden ja sai palkinnoksi uuden Ramblerin, jonka hän vei mukanaan Neuvostoliittoon. Se oli niin erikoinen auto niissä ympyröissä, että etenkin nuoret pojat menivät sitä aina kaupungille ihailemaan - yksi näistä pojista oli Peeter Kalli, jonka museota tämä harvinaisuus kaikkine oheistavaroineen koristaa. Autosta voi lukea tarinaa myös täältä. Paul Keres muuten kuoli Helsingissä 1975.
Museossa on myös Adler, joka oli ennen sotia hyvin suosittu auto Virossa. Esillä on myös pari valtavaa Packardia, joihin Stalin oli aikanaan niin ihastunut, että niiden ulkonäön pohjalta tehtiin sitten neuvostolimusiini ZIS-110.
Hauska on myös verrata rinnakkain olevaa Fiat 124:ää ja Ladaa. Ensisilmäyksellä ne ovat ihan identtiset, mutta sitten huomaa eroja: ovenkahvat, peilit... mutta eroja on kuulema 600 ja aika harvat osat ovat vaihtokelpoisia! Menkää ja löytäkää erot...
Huonot tiet johtivat siihen, että Mossestakin oli nelivetoversio jo varhain - ei varmaan ollut paljon nelivetoisia henkilöautoja 50-60-luvuilla? Nelivetoa on esillä myös sotilaskulkuneuvoissa, joista toinen on kaiketi aika tuttu Suomessakin armeijan käyneille, mutta toinen on erikoinen: se kulkee vedessäkin!
Museossa on myös täysissä varusteissa ruotsalainen vanha Opel-taksi, englantilainen urheiluauto ja paljon muita. Kirjallisuutta, taidetta ja pienoismallejakin on myynnissä (ja aika erikoisia osa niistäkin).
Presidentti Meren käytössä ollut Tshaika-limusiini
Miliisi-Volga, 5,5-litrainen V8, sarjanumero 249
Kuvaaja kuvattuna
Adler - Viron suosituimpia autoja ennen sotaa
Paul Keresin Rambler -63
Paul Keres antoi auton myydessään kaupan päälle kuvan tupakka-askin - yhä avaamaton
Tehdastekoinen avo-Moskvitsh!
Packard, Stalinin lempiauto
Ruotsalainen taksi-Opel, sisälläkin kaikki varusteet detaljeja myöten alkuperäisiä
Kaunis, pieni ja punainen: Austin Healey 3000
Tehdastekoisia invalidiautoja - sotainvalidit saivat ilmaiseksi
Miliisi-Volga, 5,5-litrainen V8 tekniikka
Neliveto-Moskvitsh - ei ollut siihen aikaan monia muita nelivetoisia henkilöautoja?
Fiat 124 ja Lada: eroina ovenkahvat ja peilit...? Eroja on kuulemma 600, koeta löytää kaikki!
Nämä eivät olekaan AZLK:n Moskvitsheja vaan IZhin! Erilaisia malleja.
Jaltat
Amfibio-maasto-ambulanssi
Lähes ajamaton Niva
Ajamaton Lada!
Packard, Stalinin ihanneauto
Pienoismalleja on runsaasti myynnissäkin
Autotaidettakin on myynnissä
Omaa aikaa Tallinnassa
Tämä juttu keskeyttää Davás-juttusarjan hetkeksi, sillä Tallinnaan kannattaa mennä joulutorille. Samalla meillä oli ilo olla Halingan Automuuseumin vieraina omistajan itsensä eli Peeter Kallin esitellessä ja kertoessa autoista.Monista asioista tuli paljon ymmärrettävämpää - ei ihme, että maavarat ovat korkeita ja monet muut asiat. Ei myöskään ihme, että Adler oli aikoinaan suosittu, se on nätti ja ominaisuudet sopivat olosuhteisiin.
Adler muuten sopi hyvin pienellekin ihmiselle - näkyvyys ulos oli hyvä. No, polkimiin ei pieni ihminen kuitenkaan yltänyt... Puhumattakaan miltä tuntui olla Packardin takapenkillä (omistajan luvalla), tilaa ja mukavuutta oli kuin olohuoneessa. Se sohva olisi sopinut melkein sängyksi!
Tallinnan taksisysteemi antoi itsestään kyllä aika kaoottisen kuvan, kun minkään firman netissä ilmoittamat kilometrihinnat eivät tiedusteltaessa pitäneetkään paikkansa, osa firmoista ei vastannut lainkaan puhelimeen tai numerot eivät olleet käytössä ja sama nainen puolestaan vastasi useammankin firman puheluihin ja ennalta sovittavat "pakettitarjoukset" olivat jopa kalliimpia kuin mittarihinnat. Kilometrihinnat kannattaa kyllä tosiaan katsoa, koska erot ovat tosi isoja - mutta tosiaan se hankaloittaa, kun netissä olevat hinnat eivät päde todellisuudessa... ehkä joku Uber tai Bolt olisi ollut parempi. Kaikkein paras varmaan olisi ollut oma kulkuneuvo!
Mutta Tallinnan joulutori ympäristöineen tuo hyvän mielen, kuppi glögiä ja rauhallista ihmettelyä markkinoilla. Sinne kannattaa mennä hyvässä seurassa, siellä on tunnelmaa!
Laivalla Tallinnaan
Adler oli just sopivan kokoinen!
Packardin takapenkillä oli kuin kreivitär, tilaa oli valtavasti!
Museon perustajan ja omistajan Peeter Kallin vieraina
Just hyvä asenne - jos vaikka auto hajoaa, niin eikun mekko ojennukseen ja eteenpäin!
Tallinnan joulutori
Virossa on paljon herkkuja kuten valtava määrä ruokaisia salaatteja ja singirullid eli kinkkurullat
Käytössä ollut asunto oli hieno!
Ihana loft-tyylinen talo ja asunto
Kivat kuteet! ;)
VastaaPoistaOmpas hieno museo!
VastaaPoistaHieno museo, en ollut ikinä ennen edes kuullut! Hienoja kuvia.
VastaaPoistaHeino juttu, ja kuvat kiitoksia Viivi
VastaaPoistaTuttu museo. Kannattaa käydä!
VastaaPoistaHyvä matkavinkki, kiitos. Heinoja kulkupelejä, moneen makuun :)
VastaaPoistaMukavat matkavarusteet kauniilla Viivillä! ;)
Nyt kyllä oli taas aika pysäyttävä juttu.;)
VastaaPoistaTuossa nahkahameessa on sitä jotain 😋
VastaaPoista