Mutta meille ja monelle muulle motoristille Sodankylän jälkeen "pakollinen" taukopaikka on Zippi & Suhaus, josta kannattaa ottaa makeaa tai suolaista lettua - tai molemmat. Komeita siltoja ja kannaksia on ja kannattaa poiketa Nelostieltä (E75) sivuille pieniä koukkauksia, joen varressa on komeita patoja ja maisemia - niitä ja Urho Kekkosen kansallispuiston vierailukeskus ja Kaunispää on esitelty tuossa mainitussa "Norja? Jos se on uskonto, minä liityn siihen!" -jutussa. |
Norja 2018
Osa 2 - Ruotsi on upea, kunnes...
Osa 3 - Lofootit
Osa 4 - Narvik
Osa 7 - Kiertoteitä ja sotaa
Osa 8 - Halki Lapin saamelaisten maassa
Osa 11: Maailman äärelle - ja takaisin
Osa 12 - Pessimismiä, kumeja ja onnellisuutta
|
Tietenkin Kittilästä olisi voinut ajaa suoraan Inariin, mutta tie on osittain hiekkatie ja meille kerrottiin, että se oli vähän huonossa kunnossa. Ehkä ensi kesänä sekin tulee esiteltäväksi.
Inari on myös unohtunut esitellä - siellä on mm. saamelaismuseo Siida (todella iso!), pieni Inarin saamelaiskirkko ja matkailijoille kauppa. Lisäksi siellä on oikein mukava ja motoristiystävällinen hotelli, nimeltään tietenkin Inari. Siellä olisi myös Pielpajärven erämaakirkko, mutta se jouduttiin jättämään väliin - Hra Oma Aika tuskin olisi jaksanut sinne asti, kun sydänongelmien lisäksi tuo mainittu onnettomuus vaivana.
Maisemia kuitenkin riittää tien varressakin matkalla kohti pohjoista - tällä kertaa päädytään Utsjoen sillalle kohti Norjaa - seuraavassa osassa ollaankin sitten takaisin Norjassa - päädytään Jäämereen - ellei peräti suomalaisten mereen. Samaa saamelaisten maata sekin joka tapauksessa on kuin Suomen Lappikin.
Kittilä - Sodankylä - Inari
Matkalle osuu useampikin kannas
Zippi ja Suhaus
Heti Zippi & Suhauksen jälkeen on kaunis kannas
Pohjoisesta tuli vastaan paljon prätkiä
- kenties pohjoiseen ennustetun hurjan ukkosmyrskyn takia
Inari
Ivalon jälkeen seuraava varsinainen taajama on Inari, jossa asuu vajaat 7000 ihmistä. Turistien ja porojen määrä varmasti ylittää sen!
Erilaisia makuja virkistäytymiseen ja iloiseen tunnelmaan...
Prätkää nopeammin Inariin pääsee vesitasolla
Saamelaismuseo Siida Inarissa
Siida on museo- ja luontokeskus. Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo (Suomen saamelaisten kansallismuseo) sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus. Sana siida on pohjoissaamea ja se tarkoittaa saamelaista lapinkylää tai porokylää.
Inarista Utsjoelle
Silta Utsjoelta Norjaan, jonne siirrymme takaisin sarjan seuraavassa osassa
Omaa aikaa Inarissa
Pohjoista kohti ajaessa vastaan tuli paljon moottoripyöriä - todella paljon. Pohjoiseen menijöitä ei juurikaan ollut. Kenties siksi, että pohjoiseen oli ennustettu hurjaa ukkosmyrskyä: tulossa rajusti vettä ja myrskytuulta. Halut ohjaavat ihmistä, tällä kertaa halu päästä uimaan Jäämereen. Aiemmin kun tuli tässä jutussa uitua Lofooteilla, tuli monelta huomautus, että ei se ole Jäämeri, siinä kohtaa on Norjan meri (Jäämeren rajassa on vähän hassu kuoppa siinä kohtaa). Halut saavat lomalla ohjata, järjestä viis... lomalla nautitaan!Inari toimi yöpymispaikkana matkalla pohjoiseen, paluussa Norjaan. Inarin nähtävyyksiä tuli mainittua jo alussa. Inarin keskusta on pieni ja kodikas, ja nälkäiseksi ei jää. Sidetarpeet oli ostettu jo aiemmin Hra Oma Aikaa varten Ivalosta, jossa on hyvin varusteltu apteekki. Inarissa oli sen verran aikaa, että ehti hyvin nauttia elämästä ja suunnitella tulevaa reittiä. Hra Oma Ajallekin löytyi hyvä tuoli nukkumista varten. Valoisaa oli yölläkin, kun taivas oli kirkas ja aurinko paistoi kirkkaasti yölläkin.