CX:n suunnitteli Soichiro Irimajiri - sama mies, joka suunnitteli alkuperäisen Goldwingin ja myöhemmin 6-sylinterisen CBX:n. Kaikki legendoja. Monissa artikkeleissa on pohdittu, miksi Honda teki CX:n? Sillä oli jo suositut CB 500/550:t ja CX oli selvästi kalliimpi lähestyen CB 750:n hintoja. Lähinnä uutta CX:ää muistutti Moto-Guzzin V50, jossa myös on V-moottori ja keppiveto, mutta ei vesijäähdytystä ja eräitä muita teknisiä hienouksia, joita CX:ään tuli. Alunperin CX prototyypit olivat 360-kuutioisia eli se oli CX360 - lue tästä.
"Taloudellinen, luotettava, helppo ajettava, mukava ja omituisen näköinen. Nuo ja monet muut seikat kuvaavat Hondan CX-sarjan moottoripyöriä. Kun miettii CX-sarjaa, ensimmäinen kysymys kuuluu Miksi? Hondalla oli jo fantastinen keskiluokan pyörä CB 550-4 eli miksi rakentaa jotain uutta? Vastaus... koska they’re Honda and they can." (lähde) No ehkä siksi, ehkä muuten vain oli aika ottaa käyttöön toisenlaista tekniikkaa. Korkeammasta hinnasta huolimatta kauppa kumminkin kävi!
Lempinimiä
Suomessa Honda CX 500 tunnetaan lähinnä kahtena mallina, CX 500 ja CX 500 Custom, joista jälkimmäinen lienee selvästi suositumpi kauniin ulkonäkönsä takia. Etenkin aikanaan CX sai moni lempinimiä toisaalta uutta edustavan tekniikkansa ansiosta, toisaalta ulkonäkönsä takia.
Saksassa se on hyvin rakastettu pyörä, joka moottorinsa erikoisen äänen ja vesijäähdytyksen ansiosta sai yhdestä sarjakuvasta lempinimekseen "Lietepumppu" (Güllepumpe), joka on tuttu nimi Suomessakin. Tästä on jo tässä blogissa parikin juttua eli tämä ja tämä. Suomessa se tunnetaan myös nimillä Säksä, Lypsykone (bokseribemuakin taidettiin kutsua samalla nimellä), Sammakko, AtlasCopco, kompressori, kompressoriJava, Mansikki... .
Englannissa perusmallin erikoinen pieni kate tuotti nimet "Muovitoukka" (Plastic Maggot) ja siitä edelleen "Maggie". Ruotsissa ja Norjassa "Muovipossu" (Plastic Pig).
Ehkäpä juuri näistä kaikista syistä johtuen CX:iä on säilynyt varsin paljon ja niitä moni muistelee yhä tyyliin "näin jälkeenpäin ajatellen ei olisi pitänyt koskaan myydä sitä", niin monia hyviä muistoja se monelle tuo.
[Entäpä meidän CX, kuinka siitä tuli Viivi II? Koska Viiviä ja CX:ää yhdistää monikin asia - kauniita (makuasia!), luotettavia ja molemmilla on keskikehossa kaksi suurehkoa pullistumaa... :D ]
CX 500 |
Malleja ja suosiota
Perusversio CX 500 oli -78 markkinoille tullessaan tosiaan suhteellisen mullistava tekniikaltaan ja osittain ulkonäöltäänkin. Kaupaksikin se kävi etenkin maailmalla ihan hyvin, olihan se luotettava ja edullisin kardaanivetoinen pyörä.
Sen seuraajaksi voisi nimittää CX 500 Eurosportin, joka esiteltiin -82 ja oli selkeästi modernimmaksi ja linjakkaammaksi muotoiltu. Siinä oli myös eräitä teknisiä parannuksia.
CX 650 Eurosport |
CX 500 Turbo |
CX 500 Custom |
GL 500 |
GL500 esiteltiin -81 ja se oli oikeastaan lähes sama pyörä kuin Deluxe. Se oli etenkin Amerikassa katteilla varustettuna varsin suosittu matkailupyörä - se oli ja on vähän kuin pienempi Goldwing.
Vuodesta -83 alkaen esiteltiin Eurosport, Turbo ja Custom isommalla 650-kuutioisella (tai itseasiassa 673-kuutioisella) varustettuina ja nimet muuttuivat vastaavasti. Turbo-versio oli 97-hevosvoimallaan yksi sen vuoden tehokkaimpia moottoripyöriä!
CX 650 Custom |
CX 500 Silverwing |