Viimeisimmät kierrokset ovat suuntautuneet pääkaupunkiseudulta etelärannikolle ja eteläiselle länsirannikolle sekä hiukkasen matkaa pohjoiseen Hämeen ja Päijät-Hämeen suuntaan, joten eiköhän ollut itäisen etelärannikon paikka liki Venäjän rajalle saakka.
Kuninkaantie kohti itärajaa on ilmeinen ja luontainen valinta, ainakin meille. Siinä samalla saattoi nähdä myös moottoritien valmistumista. No, sitä tuskin pyörällä kauhean usein tulemme ajamaan. Hamina on aina vierailun arvoinen - yksi harvoista kupungeista, joiden keskustaa ei ole tuhottu "hienoilla" 60- ja 70-luvun kammotuksilla - siitä erikseen kuvia Off topicina alempana. Pyhtäällä pieni pätkä Kuninkaantiestä on hiekkatietä - mutta jos se on kelvannut kuninkaille ja keisareille, niin kelpaa meillekin!
Virolahti itärajan tuntumassa oli Kuninkaantien osalta päätepisteemme ja suuntasimme pohjoiseen kohti Miehikkälää ja edelleen Salpalinjamuseota (josta niin ikään lisää alempana Off topic -juttuna).
Sieltä jatkuu hyväpintainen mutkatie kohti Taavettia. Tien päättyessä on tämän reitin yksi harvoista tylsistä pätkistä eli tietä 26 takaisin kohti Haminaa, mutta hiukan ennen käännytään tielle 371. Se ohittaa muun muassa venäjänvallan aikaisen Liikkalan linnoituksen, josta (ja Utin linnoituksesta sekä Salpalinjasta) myös erillinen Off topic -juttu tämän postauksen lopussa.
Mukavia teitä vaihdellen ja mutkitellen päädytään tällä kertaa Anjalan kautta Elimäelle, josta eteenpäin hyviä reittejä on esitetty muun muassa tässä "Etteikö Elimäkeä tarvita"-jutussa.
Iso kartta klikkaamalla tästä (sitä voi zoomailla), pienempi klikattava alla:
Koko Kuninkantie
Ajokuvat: Kohti Haminaa, tie 170 ja Kuninkaantien palat Pyhtään kirkolta eteenpäin.
Haminasta kohti Virolahtea (Kuninkaantie/Museotie) sekä koukkaus Virolahden kirkonkylään:
Virolahdelta Miehikkälän kautta kohti Taavettia (tie 384)
Tien 26 kautta tielle 371, Liikkalan kautta kohti Myllykoskea
Myllykoskelta Anjalan kautta Elimäelle ja edelleen kohti kotia:
Off topic: Hamina
Hamina on tuttu monelle, etenkin reservin upseereille. Kaupunkina pieni, mutta aivan ainutlaatuinen lajissaan. Armeijan läsnäolo ja historia ovat näkyvillä upseerikoulun lisäksi muun muassa Venäjän vallan aikaisine rakennuksineen ja valleineen. Ovat pikkuisen paremmin hoidettuja kuin vallit Utissa ja Liikkalassa! Ottaisivat mallia...Off topic 2:
Salpalinja (II Maailmansota),
Utin ja Liikkalan linnoitukset (Venäjän vallan aika)
Salpalinjalla(kaan) emme olleet aiemmin vierailleet ja täytyy kehua kaikin puolin - jos hiukankaan kiinnostaa oman maan historia tai vaikka sotiminen yleensä, niin tämä todellinen viimeiseksi linjaksi rakennettu satojen kilometrien Salpalinja on mielenkiintoinen ja tämä aidosti Salpalinjaan rakennettu museo antaa todella monipuolisesti asiasta käsitystä! Siellä oli kivat kierrellä, tutustua ja kuvata, sitten ottaa taukopalaa hyvässä kahviossa, katsoa Salpalinjasta kertova elokuva ja muuta esittelytavaraa. Erinomaisesti hoidettu paikka!
Toisin kuin nämä kaksi: Utin linnake on vaikeasti löydettävä vaikka sitä etsisi, sitä ei kauheasti ole haluttu mainostaa. Se pitää varta vasten etsiä Kuutostien varrelta. Kouvolasta tultaessa se on melko pian Tykkimäen jälkeen. Liikkalan Linnake on niin ikään vaikeasti löydettävissä sitä erityisesti etsivällekin, mutta siitä kertovan kyltin Liikkalan kylässä saattaa Haminan suunnasta tullessaan huomata. Toisesta suunnasta se ei juurikaan näy.
Molemmat rakensi Venäjä valloitettuaan osan Suomesta (tai oikeammin sanottuna osan itäistä Ruotsia, koska Suomeahan ei edes ollut). Valloitettuaan loputkin nämä bastioni-tyyppiset linnoitukset hylättiin tarpeettomina. Sen koommin niitä ei juuri näytetä hoidetun ja edelleenkään niitä ei ilmeisesti hoideta millään tavalla eikä kummankaan vieressä ole edes kioskia, saati kahvilaa, joihin ohimatkaajat pysähtyisivät. Ymmärrän, ettei museovirastolla ole rahaa ylläpitää kaikkia linnoituksia, mutta eikö näillä kunnilla tai oikeammin sanottuna niiden asukkailla ole edes käväissyt mielessä, että edes talkoilla niittäisivät vesakot, heinät ja nokkoset, pistäisivät viereen vähintään kahvilan, jossa voisi myydä tietysti muutakin kuten linnoituksiin liittyviä matkamuistoja yms.? Kesäaikaan riittäisi niin motoristeja kuin muitakin matkailijoita, jotka kaipaavat pysähdyspaikkaa. Liikkalan pienehköstä linnoutuksesta ei ole näkyvissä oikeastaan kuin muodot! Häpeällinen esitys.
Nämä linnoitukset ovat voisi helposti rinnastaa vaikkapa Svartholman linnoitukseen (juttu tässä) tai vaikkapa osin jopa Raaseporin linnanraunioihinkin (juttua tässä). Molempien kupeessa kesäisin pyörii ravintola. Molemmissa käy väkeä. Mikä mättää, Utin ja Liikkalan seutujen asukkaat? Kenties tällainen satunnainen matkailija ei tiedä jotain syytä? Olisiko liikaa vaivaa talkoilla kaataa puut muureilta, raivata pensaat ja niittää ruohot ja muut?
Nokkoset polttelivat shortseissa kulkenutta Hra Oma Aikaa ja tietysti vielä enemmän Viiviä hameessaan, mutta sentään jotain kuvia niistäkin saimme. Niin, ja Viivi löytää marjoja joka paikasta!
Salpalinja(-museo):
Etsi kuvasta Wagner ja saat mittasuhteet! |
Tässä on petipaikka 20:lle miehelle! |
Kahvilasta saa suuhunpantavaa |
Elokuvakin on tarjolla |
Historiallinen viinapullo? :D |
Utin linnake
Liikkalan linnake
Hra Oma Aika kiipeää "muureille"... |
Että ihan telaketjun välissä, mutta jos telaketjun alla :) Kivat oli taas nähtävyydet
VastaaPoistaja maisemat !!! ter reka
Varvara myi munkkeja ja siitä kai lähti sotilaskodit Suomessa kehittymään.
VastaaPoistaKiitokset taas hienosta matkakertomuksesta ja Viivin ottamista kuvista.....ja tietysti kuvista joissa Viivi poseeraa :-). Mahtavia reittejä ja paikkoja olette taas löytäneet.
VastaaPoistaLiikkalassa asun ja mun mielestä Liikkalan vallit on paremmat kun utin ja haminan. Käyn toki haminassakin mutta ihan vaan kauppojen ja keskustan lähellä.Utissa tulee harvemmin käytyä kun se on ihan toisessa suunnassa siitä mistä mä asun. Toki asuu pari kaveria siellä, niin valleilla on tullu käytyä pari kertaa.Mutta Liikkalassa on henkeä! Liikkalassa on esim. Vehnämylly (josta saa superhyvää jauhoa), Lähikauppa, (siellä kaupassa on kotoisa tunnelma) ja Palveleva vapaapalokunta. On niitä enemmänkin ja PALJON mutta ei jaksa alkaa pidempää tarinaa kirjottaan.
VastaaPoistaHauska kuulla! Liikkalan vallit olisivat tosi hienot, jos ne erottuisivat paremmin. Näkyvämmät kyltit ja ennen kaikkea että niistä raivattaisiin vesakot ja pusikot ja nokkoset pois, vallit esiin. Nyt niitä ei paljon voinut ihastella, kun ne ovat niin kaiken peitossa.
PoistaJoku kahvila siihen viereiseen rakennukseen olisi vierailijoille kiva ja sitten markkinoimaan nähtävyyttä... kahvilasta voisi opastaa Vehnämyllyyn ja muualle. Tälläkin sivustolla on kymmeniä tuhansia lukijoita, mielelläni ilmaiseksi noita valleja mainostaisin, jos niille tehtäisiin "kasvojenkohotus" ja olisivat houkutteleva retkikohde. Tie sinne on motoristeille mieleinen.
Moni ei nyt noista tiedä ja niiden löytäminen hakemallakin oli hankalaa. :(
Olen kanssasi täysin samaa mieltä linnoitusten kunnostustarpeesta, mutta ainakin Utin linnoitus on valtion omistamaa maa-aluetta, jonne ei mennä ihan noin vaan talkoina puuhastelemaan. Utin linnoituksesta kivenheiton päässä sijaitsee "kioski" - Suomen ensimmäinen ABC-liikennemyymälä :)
VastaaPoistaNo juu, vähän isompi "kioski" siellä kyllä.
PoistaEntäs tuo Liikkalan linnoitus? Siitäkään ei kesäisin ole näkyvissä oikein muuta kuin vähän muotoja vesakon ja heinikon seassa... :(
Miehikkälän eteläpuolelta lähtee tie Pitkäkoskelle ja Onkamaalle. Hyväpintainen, kivasti kaarteleva mutkatie, jolla ei arkipäivänä ollut paljon liikennettäkään. Erittäin suositeltava. Päättyy 26-tielle.
VastaaPoistaSe on tuttu tie, useasti ajettu - tosi kiva tie! :)
Poista